Hunted2017 8 edit carousel medium 1509380145

Wie werken er op het hoofdkwartier?

Onder leiding van oud recherche chef Sander Schaepman jaagt een team van ervaren specialisten op het hoofdkwartier op de ‘voortvluchtigen’. Wie is wie en wat is hun achtergrond?

Sander Schaepman
Functie in het hoofdkwartier: hoofd recherche. 

Sander is 25 jaar werkzaam geweest als commissaris van de politie. Hij was als hoofd van rechercheafdelingen en kernteams belast met opsporingen en observaties. Sinds 2008 heeft hij een eigen bureau als expert op het gebied van veiligheid en is hij trainer. 

Marcel van de Ven
Functie in het hoofdkwartier: chef recherche.

Marcel is ruim 10 jaar werkzaam geweest bij de Unit Specialistische operaties van de landelijke eenheid, waarvoor hij wereldwijd werkzaam was. Deze operaties maakten deel uit van onderzoeken in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Daarna was Marcel operationeel leidinggevende van diverse specialistische rechercheafdelingen zoals het observatieteam, forensische opsporing en zedenzaken. Tevens was hij politieonderhandelaar bij gijzelingen, afpersingen en ontvoeringen. In die jaren heeft Marcel gewerkt aan diverse zeer spraakmakende rechercheonderzoeken op het gebied van liquidaties en ontvoeringen, allen gerelateerd aan de zwaar georganiseerde misdaad. Marcel is nu eigenaar van een particulier recherche- en beveiligingsbureau.

Jolanda Maliepaard
Functie in het hoofdkwartier: tactisch rechercheur.

Momenteel is Jolanda werkzaam bij een particulier recherchebureau als particulier onderzoeker. Allerhande onderzoeken, zoals interne fraudes bij grote en kleine bedrijven, onderzoeken ziekteverzuim en relatie/concurrentiebeding, alimentatiezaken. Elke dag is anders en elke dag zijn er nieuwe manieren waarop mensen denken geld of spullen te kunnen meenemen wat niet aan hen toebehoort. 

Saskia de Jong
Functie in het hoofdkwartier: tactisch rechercheur.

Het expertisegebied van Saskia binnen de recherche is financieel rechercheren/Strafrechtelijk Financieel Onderzoek (SFO). Zowel nationaal als internationaal. Tevens gaf ze leiding aan een tactisch rechercheteam op gebied van financieel onderzoek. Ze heeft nu haar eigen onderzoeksbureau waarmee ze zich richt op diverse gebieden zoals: diefstal- en fraudeonderzoek,  screening , stalking en onderzoek naar commerciële seksuele uitbuiting van minderjarigen. "Financieel onderzoek binnen de recherche is van groot belang, want uiteindelijk is het zo dat  misdaad niet mag  lonen! Geld is bijna altijd het motief voor het plegen van een strafbaar feit." Hier is ook de Plukze wetgeving op gebaseerd . Dit is ook een hot item binnen de politiek; het hard raken in de portemonnee van criminelen, zowel nationaal als internationaal. 

Tessa Veenis
Functie in het hoofdkwartier: tactisch rechercheur

Tessa heeft tien jaar bij de politie gewerkt. Zij startte bij de organisatie als zij-instromer en heeft de Master Recherchekunde gevolgd aan de Politieacademie. Hierna is zij werkzaam geweest binnen verschillende rechercheafdelingen waarvan de laatste vijf jaar bij de Regionale Recherche daar hield zij zich bezig met de grootschalige onderzoeken en de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Sinds 2017 heeft zij met Joris Knol een recherchebureau

Joris Knol
Functie in het hoofdkwartier: tactisch rechercheur

Joris heeft ruim 20 jaar bij de politie gewerkt. Na 10 jaar specialistische ondersteuning heeft hij de Leergang Recherchekunde gevolgd aan de Politieacademie in Apeldoorn. Hierna was hij werkzaam bij de Dienst Regionale Recherche binnen de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Hier was Joris hulpofficier van justitie en projectleider van diverse overheidsbrede onderzoeken. Sinds 2017 heeft hij met Tessa Veenis een bedrijf in Haarlem.

Thijs Bosschert
Functie in het hoofdkwartier: digitaal rechercheur.

Thijs is een expert op het gebied van digitale recherche en hacken. Momenteel is Thijs werkzaam als freelancer waarbij hij zijn kennis inzet om beveiligingen te testen, bedrijven te helpen hun beveiliging te verbeteren en hacks te onderzoeken. Thijs maakt deel uit van verschillende hackerteams (Eindbazen, Hack.ERS, Jobless Hackers) waarmee hij wereldwijd hackwedstrijden speelt op het hoogste niveau. Zijn uitgebreide kennis past hij toe om de kandidaten van Hunted op te sporen, in de gaten te houden en zoveel mogelijk informatie van ze te achterhalen. 

Jobien Berkouwer
Functie in het hoofdkwartier: profiler.

Jobien is juriste en voormalig hoofdinspecteur van politie, en werkte 15 jaar bij de politie in Amsterdam en Twente, waaronder bij de recherche en bij de afdeling jeugd- en zedenzaken. Sinds zes jaar adviseert zij als profiler particulieren en bedrijven bij het oplossen van zaken zoals (cyber) stalking, anonieme dreigbrieven of -mails, afpersing, en (valse) beschuldigingen van seksuele intimidatie. Voor veel van haar cliënten die zelf in de schijnwerpers staan, werkt zij achter de schermen snel en efficiënt aan een oplossing van hun probleem. Zo kan de cliënt met zo min mogelijk impact optimaal blijven functioneren, zowel privé als op het werk. Ook organiseert Jobien voor de Politieacademie vernieuwend onderwijs voor leidinggevenden in de opsporing. In 2016 verscheen haar debuut thriller Zomermeisjes bij uitgeverij A.W. Bruna. Het boek verschijnt eind 2017 in Duitsland.

Selmar Smit
Functie in het hoofdkwartier: TNO Specialist.

Selmar is werkzaam als onderzoeker en adviseur bij TNO op het gebied van het toepassen van artificial intelligence bij defensie en politie. Hij is aan de Vrije Universiteit Amsterdam gepromoveerd op het onderwerp Machine Learning. Hij houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van voorspelmodellen voor crimineel gedrag, en daarnaast de praktische en ethnische problemen die komen kijken bij het daadwerkelijk gebruik van deze methoden.

Carien en Lisa
Functie in het hoofdkwartier: assistenten van het team.

Niels en Davy
Functie in het hoofdkwartier: digitaal-assistenten van het team.