Holland Sport: Alexander Dale Oen

In het vierde portret volgt Wilfried de Jong de Noorse zwemmer Alexander Dale Oen. Hij overleed op 26-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Bijzonder is het portret van de Noorse zwemmer Alexander Dale Oen dat Wilfried maakte. Zwemmen is geen grote sport in Noorwegen, maar de wil en de trainingsarbeid van Dale Oen brengen hem in 2011 in de finale van het wereldkampioenschap op de 100 meter schoolslag. Drie dagen voor die wedstrijd pleegt Anders Breivik de verschrikkelijk aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya. Als in Oslo de rozenparade wordt gehouden waarbij de 77 slachtoffers worden herdacht, duikt Dale Oen in Shanghai het water in voor zijn ultieme race.  

Droom
Toen Alexander Dale Oen 10 jaar oud was, werd hij al tijdens een training geïnterviewd voor de Noorse televisie. Met een beugelbekkie maakt hij zijn plannen bekend: ‘Ik wil graag naar de Olympische Spelen.’ Dat was toen ongekend voor een Noorse zwemmer. Maar in 2008 won hij in Peking de eerste Noorse zwemmedaille: zilver op de 100 meter schoolslag.

Ballet
Dale Oen was een gracieuze zwemmer, mede dankzij zijn inspanningen buiten het water. Hij trainde bijvoorbeeld met het Royal Ballet van Londen. ‘Het draait er op dit niveau allemaal om controle te hebben over de kleinste bewegingen,’ verklaarde hij.


Holland Sport, donderdag 27 januari om 21.10 uur bij de VPRO op NPO 3.