Hoeveel vezels zitten er nu echt in rijst?

24:02
Gezien
1797
Bij aflevering Zilvervliesrijst

De Keuringsdienst zet op een rij hoeveel vezels er op verschillende rijstpakken staan. En die verschillen nogal.

In witte rijst zitten meer vezels dan in biologische zilvervliesrijst. Althans, volgens sommige verpakkingen. Wij hebben even op een rijtje gezet hoeveel vezels er volgens het etiket in verschillende rijstpakken zitten.

Voedingsvezels in rijst per 100 g

Schermafbeelding 2017-11-02 om 17.18.04


De aantallen
De vezel gehalten lopen dus behoorlijk uiteen. Volgens de database van het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO) zou witte rijst ongeveer 1,3 gram vezels per 100 gram bevatten. En zilvervliesrijst rond de 3 gram vezels per 100 gram. Vooral de niet-biologische rijstverpakkingen wijken dus sterk af van de standaard waarden. Het lijkt erop dat zij een andere meetmethode hebben gebruikt om de het vezelgehalte te bepalen. Want het zou niet mogelijk moeten zijn dat de ene rijstsoort bijna 3 keer meer vezels bevat.

Check het zelf
Op de website van NEVO staan de voedingswaarden van 2.389 producten en productgroepen. Zo kun je even checken wat er echt in dat blik bonen of die banaan zit en ook vergelijken. Je voert in de zoekbalk een product in en vinkt vervolgens uit de lijst die tevoorschijn komt de opties aan welke je wilt zien. Per dag wordt door het Voedingscentrum geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram vezels te eten.