Hoeveel privacy heb jij?

33:29
Gezien
6
Bij aflevering Handel in data

Een beetje surfen en chatten op Instagram, Facebook, Snapchat. Je klikt een paar keer op akkoord, vult hier en daar een formuliertje in.

Dikke kans dat jouw dagelijkse internetgebruik er precies zo uitziet. In principe niets mis mee. Je bent consument, en je consumeert. Dat doe je in de echte wereld ook. Maar als je een kilo gehakt bij de slager hebt gehaald, zou je er gek van opkijken als er bij de supermarkt iemand op je afstapt met de vraag of je daar ook wat aardappelen bij wil hebben. Dat zijn toch jouw eigen zaken?

Mooi niet dus

Alles wat jij doet op internet is geld waard, want alles wat jij doet vertelt een heel klein beetje over wie jij bent. En daar zijn grote bedrijven dol op! Dus kan er in die informatie worden gehandeld. Maar het verkrijgen ervan is lang niet altijd even transparant...

Data te koop!

Datahandelaren zijn dus aan allerlei regels gebonden. Tijd om te testen wat ze allemaal in hun assortiment hebben zitten, en hoe schimmig dat handeltje precies is.

Bulgarije of Amsterdam?

Waar gaat die informatie dan eigenlijk heen? Een dubieus mailtje, zogenaamd van PostNL, leidt de Rambammers naar Bulgarije, of toch niet?

Kijk en oordeel zelf

Kijk anders even zelf. Want hoe voorzichtig ga jij met je online data om?