Hoe ziet een genderneutrale wereld eruit?

Jij voelt je misschien 100% man of vrouw, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. LHBTI-organisaties pleiten voor een meer genderneutrale wereld zodat iedereen zich welkom voelt. En steeds meer organisaties houden daar rekening mee.

Foto: Chantal Winatasasmita

"Er moet er nog veel veranderen", zegt Noah (23). "Het gaat niet alleen om veranderingen in speelgoed, tijdschriften en kleding. Nog belangrijker is dat iedereen voor zichzelf kan kiezen wat die persoon fijn vindt", vertelt Noah. Noah identificeert zichzelf als non-binair: niet man, niet vrouw.

Steeds meer organisaties houden hier rekening mee en hebben bijvoorbeeld genderneutrale wc's. De gemeente Amsterdam maakte vandaag bekend daar bovenop genderneutrale aanspreekvormen te gaan gebruiken. De gemeente wil zo op een respectvolle manier praten en schrijven over seksuele- en genderidentiteit.

Een goed begin, vinden LHBTI-organisaties en -activisten. Maar velen willen graag dat het nog verder gaat.

"Het is belangrijk dat mensen zich bewust worden dat er meer is dan alleen man en vrouw. De stereotypes die daarbij horen beïnvloeden namelijk iedereen, niet alleen transpersonen", vertelt Quirine Lengkeek van Stichting CHOICE voor jeugd en seksualiteit.

Nadenken over aanspreekvormen is een goede eerste stap, denkt ze. Absolute regels zijn er niet, zegt ze er meteen erbij. "Het gaat erom dat je nadenkt en ook de persoon om wie het gaat vraagt: hoe wil jij het liefste worden aangesproken?"

Dit is herkenbaar voor Noah. "Kleine dingen, zoals het gebruik van hij/zij/hen, kunnen grootste veranderingen maken." Zelf wil Noah liever niet met hij of zij maar met 'hen' aangesproken worden. Bijvoorbeeld: Ik heb Noah nog niet gezien. Is hen wel op dit feestje?

Love me Gender EO groepsfoto

Foto: Love me Gender

Zo heeft iedereen die een meer genderneutrale wereld wil, een eigen wensenlijst. Het verschilt nogal wie je vraagt hoe die eruit moet zien, zegt Lengkeek. "Sommige mensen vinden het goed zoals het nu is, en anderen willen dat alles verandert, dus bijvoorbeeld ook de sekseregistratie bij geboorte. En soms zijn het ook moeders van jonge kinderen die willen dat de kleding van kinderen meer genderneutraal wordt."

Er zijn ook veel misverstanden over. "Sommige mensen denken dat we willen dat alles neutraal wordt. Dat is niet zo. De woorden man en vrouw hoef je niet te mijden en het is ook geen probleem dat er superhelden- en prinsessenpakjes worden verkocht aan kinderen. Natuurlijk mag je onderscheid maken. Het gaat er alleen om dat je weet dat er meer is en daar rekening mee houdt. Dat de opties voor iedereen beschikbaar zijn: zowel jongens als meisjes kunnen die prinsessenpakjes dragen."

Lengkeek denkt dat er een maatschappelijk debat moet komen over hoe ver we willen gaan met genderneutraliteit. Sommige onderwerpen zijn omstreden. "Ik kan me voorstellen dat niet elke vrouw graag naar een genderneutraal toilet gaat in een gelegenheid waar bijvoorbeeld alcohol wordt geschonken. Of dat mannen liever niet gemengd douchen. Daar moeten we het met zijn allen over hebben."

In 'Hij is een zij 'volgt Jan Kooijman een jaar lang jonge transgenders:

In 'Love me Gender' gaan 5 transgenders op zoek naar de liefde.