Hoe maak je een vlinder dood?

25:12
Gezien
1
Bij aflevering Vlinder

Een opgezette vlinder in een lijstje is populaire decoratie. Maar hoe maak je ze dood zonder hun vleugels te beschadigen?

Vlinders die in perfecte staat dood op de grond vallen. In de echte wereld gebeurt dat maar zelden. Daarom knijpen de kweektuinkwekers in China de net geboren vlinders zachtjes dood. Dat doen ze niet bepaald met plezier, want ze stoppen veel moeite in het kweken. Maar een vlinder opgezet in een mooi lijstje is, in landen zoals Nederland, een populaire decoratie. De zaken hebben een vliegende start gemaakt.

Een kapotte vlinder is niks waard. Als vlinders in het nauw komen gaan ze hard fladderen en dat kunnen hun fragiele vleugels niet aan. Dus hoe maak je ze dood zonder ze te beschadigen? Naast het doodknijpen, zijn ook inspuiten met alcohol en de truc de beestjes levend in een envelopje te stoppen om ze daar langzaam te laten sterven, veelgebruikte methodes. 

Je kan het doen voor decoratie, maar ook voor de wetenschap. Mark van de Nederlandse Entomologische Vereniging vertelt hoe zij vlinders omleggen voor onderzoek. “De eerste manier is om cyanide te gebruiken, een gore gifstof op basis van zout die verdampt. Dus je vergast ze. De tweede manier is ze te laten doodvriezen. Het zijn namelijk koudbloedige beesten en als je ze in de vriezer legt worden ze kalm.”

Het klinkt vrij luguber hoe er van alles bedacht wordt om die vlinder maar zo netjes mogelijk opgebaard te krijgen. Met een netje achter vlinders aanrennen om ze in een pot met gaten in de deksel te bewaren, is vervangen door een ongekreukt exemplaar in de woonkamer onder een stolp.


Auteur: Marlou Kusters