Hoe licht je mensen op met een 0909-nummer?

Snapking verdiende meer dan €13.000 met een 0909 nummer, maar dat mag helemaal niet. Hoe werkt de wondere wereld van 0909-nummers?

Klinkt als makkelijk businessmodel. Vraag een 0909-nummer aan dat 1 euro per minuut kost en hou mensen zo lang mogelijk aan de lijn. Dit is zo'n beetje wat YouTuber Snapking heeft gedaan en dat is, netjes verwoord, niet heel aardig van 'm. Bovendien mág het ook helemaal niet. Je moet namelijk van tevoren vertellen wat je betaalt en wat de voorwaarden zijn. En daarom heeft de Autoriteit Consument & Markt het nummer ook uit de lucht gehaald.


Watskeburt?

YouTuber Snapking maakte eind maart een vlog waarin hij vertelt vader te zijn. In zijn video, inclusief tranentrekkende muziek, confronteert hij z'n vriendin. Die is uiteraard 'not amused' en vertrekt. Maarrr.... Snapking, a.k.a Tim van Teunenbroek, heeft nog een verrassing voor z'n kijkers in petto: bel een 0909-nummer, blijf ff hangen en hij vertelt je wie de moeder van z'n kind is. Ruim 6000 mensen hebben gebeld en maar vijf kregen hem daadwerkelijk aan de lijn. Of die nu ook weten wie de moeder is, weten we niet.


Hoe werkt dat eigenlijk?

Een 0909-nummer kan je aanvragen via de ACM, een fancy overheidsorganisatie die oneerlijke concurrentie en foute bedrijven aanpakt en dus ook deze telefoonnummers beheert. Je moet dan netjes vertellen wat je met het nummer gaat doen, een formulier met een hele hoop gegevens over jezelf invullen en beloven dat je eerlijk met je bellers omgaat. Normaal kost het drie weken om zo'n nummer bij de ACM aan te vragen. 

Dat heeft Snapking dus ook gedaan. "Snapentertainment heeft bij ons zelf een nummer aangevraagd. Hij heeft daarbij aangegeven dat hij een populaire YouTuber is die graag contact wil onderhouden met z'n fans", vertelt Pauline Gras van de ACM. Da's dus niet helemaal gelukt...


Wat levert het op?

Tijd voor de cijfers, want wat levert dit soort oplichting je eigenlijk op? In het geval van Snapking: ruim 13.000 euro. Overigens heeft 'ie het geld niet, want de ACM heeft het geld vastgezet omdat het oneerlijk is verdiend.

Wil je het zelf aanvragen bij de ACM? Dan kost het 86 euro per nummeraanvraag en daarnaast 33 euro per jaar. Maar dan moet je dus wel drie weken wachten. Via een tussenbedrijfje (binnen 24 uur online) kost het je 95 euro aan opstartkosten, de jaarlijkse 33 euro aan ACM kosten en 45 per maand aan het tussenbedrijf om de dienst draaiende te houden. 

Als we ervan uitgaan dat je je nummer een maandje in de lucht houdt en dus alleen de eerste opstartkosten betaalt á 140 euro. Hoeveel moet je dan gebeld worden om quitte te draaien? Als we even goochelen met minuten en euro's komen we uit op ongeveer... 22 gesprekken van 10 minuten per gesprek, zo'n 6,30 per gesprek. Bedenk even dat Snapking dus 6000 keer gebeld is waar hij mensen aan de lijn liet hangen en je snapt hoe hij aan zoveel geld is gekomen. Foei Snapking!

Wordt Snapking hier nog voor aangepakt?

Het korte antwoord, nee. De ACM kan het nummer intrekken óf een boete geven. "Omwille van de snelheid hebben we hier gekozen voor het intrekken van het nummer", zegt Pauline. Het lijkt er dus op dat Snapking hier ongestraft mee wegkomt.

De ACM onderzoekt nog of ze het geld kunnen teruggeven aan de bellers.