20-11

Hoe krijg ik meer volgers? | Mediawijsheid

Hoe krijg ik meer volgers? Hoe krijg ik meer likes? En waarom groeit mijn fanbase niet? Vragen die je veel tegenkomt. En terecht! Wij gaan je helpen!

Want jij staat natuurlijk vol achter jouw account. Je steekt er liefde in, passie, en dan wil je wel graag dat mensen dat te zien krijgen. Maar fans krijgen is een pittige. In dit artikel leggen we je vijf stappen uit hoe je meer volgers kan krijgen!

Stap 1: wie bén jij?

Natuurlijk weet jij wel wie je bent. En je ouders. En je vrienden. Maar de rest van de wereld heeft geen clue. Dus hoe kan je van verwachten dat iedereen jou gaat volgen? Daarvoor moeten we eerst weten hoe leuk je bent, inspirerend, weird of simpelweg briljant. Dus de allereerste stap is: wie ben jij online?

Stap 2: je cruciale +1

Mijn wattes? Je cruciale +1. Wat dat betekent? Heel simpel, wat is de reden dat mensen jou online willen volgen? En zeg nu niet ‘dat hoeven ze niet’ want anders zat je niet op social media. Of het nu vrienden zijn, je familie, of de hele wereld. Mensen volgen je omdat ze meer van jou willen zien. En door de vorige stap weet je wat die ‘jou’ is.

Dus wat je nu doet is één zin opschrijven. That’s it. En die begint met 'Ik wil [jouw naam] volgen omdat...' Waarom willen mensen updates van jou in hun (overvolle) tijdlijn? Wat bied je ze? Kleine tip: als je zin echt klopt zal je zien dat bijna al je kernwoorden uit stap 1 erin verwerkt zijn.

Stap 3: je online uitstraling

Elke ochtend lap je jezelf op voor je de buitenwereld instapt. Je zoekt je kleren uit. Zorgt dat je gezicht in de plooi zit, je haren zich gedragen. En dan loop je naar buiten. Maar als ik je nu vraag hoe je profielfoto’s op je drie meest gebruikte social accounts eruitzien. Kan je me die dan meteen zeggen? Benieuwd hoe je die strakker krijgt? Check dan onderaan dit artikel.

Stap 4: give some to get some

Hartstikke leuk dat je meer fans wil. Maar besef dat je niet de enige bent. Iedereen wil gezien worden. En bovendien kunnen mensen je pas zien… als ze je zien. Dat klinkt vaag, maar dat is het niet. Hoe kan je verwachten dat mensen jou gaan volgen als ze je niet in hun feed of notificaties tegenkomen? Zoek via hashtags naar types zoals jij en like en reageer op wat je leuk vindt. Zo zien ze je jou, kunnen ze op jouw profiel kijken en bedenken ‘hé, die lijkt op mij, leuk, die wil ik wel volgen.’

Kan ik ze dan niet beter meteen gaan volgen? Dat is een lastige. Natuurlijk kan dat, maar er zijn veel sneaky spaarders die expres mensen gaan volgen, wachten tot zij gaan terug volgen, om ze vervolgens weer te ontvolgen. Dat werkt wel, maar 't is niet bepaald sympathiek natuurlijk. Er zijn zelfs apps voor die dit automatisch voor je doen. #heftig

Stap 5: hoe kom je hoger in de tijdlijn?

Daar is het antwoord helder op: interactie, interactie en nóg meer interactie. Want de tijdlijn werkt als volgt: jij post een update. Vervolgens laat Insta (Facebook, YouTube, Twitter) die aan een handjevol volgers zien. En pas als zij er wat mee doen (liken of reageren) laat Insta je post aan meer volgers zien.

Vandaar dat al die influencers zo megalekker gaan met hun cheezy ‘Wat is jouw lievelingskleur?’ en ‘Wat ga jij dit weekend doen?’. Dat is dus (helaas) niét (volledig) uit interesse. Het lokt simpelweg interactie uit en zorgt dus voor keihard bereik baby...

Ook handig: Hoe werkt het algoritme?

Nog mediawijzer worden? Kijk op de Mediawijsheid site!


Hoeveel weet jij van media? Doe De Mediawijsheidtest!