Hoe komt de pizza Hawaii aan zijn naam?

24:52
Gezien
24
Bij aflevering Handgevormd

De pizza Hawaii is voer voor verhitte discussies. Je haat hem of je houdt er van. Waar mensen het minder vaak over hebben is dat de pizza Hawaii helemaal niet is uitgevonden op het exotische eiland. Maar waarom heet het dan toch pizza Hawaii?

Canada
De pizza Hawaii is in Canada bedacht door de Grieks-Canadese kok Sam Panopoulos. Hij emigreerde in 1954 samen met zijn broers vanuit Griekenland naar Canada en proefde tijdens een tussenstop in Napels voor het eerst pizza. Aangekomen in Canada opende hij een restaurant in de provincie Ontario: The Satellite. Daar serveerde hij in eerste instantie ‘klassieke’ Amerikaanse gerechten als hamburgers met frietjes en pannenkoeken.

Vreemd
Begin jaren zestig zette Panopoulos de pizza op het menu. Het gerecht was in die tijd nog vrij onbekend in Canada. Het werd gezien als een vreemd Italiaans-Amerikaans verschijnsel dat alleen door avontuurlijke Canadezen die de grens over gingen werd gegeten. Bijvoorbeeld in het nabij gelegen Detroit waar Panopoulos zelf ook regelmatig een puntje proefde.

Experiment
Bij wijze van experiment legde hij op een dag ananas uit blik op een pizza. “We deden het gewoon voor de lol, om te kijken hoe het smaakte”, vertelde Panopoulos tegen de BBC. “We waren nieuw in de business en experimenteerden veel.

Vernoemd
Panopoulos en zijn broers vonden het contrast tussen het zoet van de ananas en het hartig van de ham erg lekker en besloten hun creatie aan hun gasten te geven.  Ook zij waren enthousiast, dus zetten de broers de pizza met ananas op het menu. Ze noemden het gerecht ‘the Hawaiian’.  Hawaii was in die tijd het grootste ananasland ter wereld en de schijfjes in blik die de broers gebruikten kwam daar vandaan. Dus besloten ze hun creatie naar Hawaii te vernoemen. 

Geschreven door: Maic Oudejans

Beeld: Fae [Wiki CC]