Hoe jij 30 suikerklontjes per dag binnen krijgt

We krijgen dagelijks zo’n 30 suikerklontjes binnen. Eén van de oorzaken is suiker in producten waar je het niet in verwacht. Wij hebben er een aantal op een rij gezet!

Eerder dit jaar sloeg het diabetesfonds alarm. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, in de volksmond ook bekend als suikerziekte. Dat is 1 op de 14 Nederlanders. En daar komen er volgens het diabetesfonds elke week 1200 bij!

Uit onderzoek van het fonds bleek dat de gemiddelde Nederlander elke dag een hoeveelheid suiker binnen krijgt die gelijk staat aan 30 suikerklontjes. Mensen denken echter dat ze maar een derde van die berg suiker binnen krijgen. Hoe kan dat? Eén van de boosdoeners is de toegevoegde suiker. En dan vooral in producten waar je het niet van verwacht. Kijk uit als je één van de volgende voedingsmiddelen koopt.

Pesto

Traditionele pesto bestaat uit Parmezaanse kaas, basilicum, pijnboompitten, olijfolie, knoflook en zout. Maar suiker? Een echte Italiaan moet er niet aan denken, maar de grootste grutter van ons land wel. NRC ontdekte dat er in de eigenmerk pesto’s van een welbekende supermarktketen meer suiker zit dan bijvoorbeeld Dubbelfris.

Brood

Oké we weten inmiddels wel dat brood veel koolhydraten bevat en dat koolhydraten suikers zijn toch? Daar is verder niet zo veel mis mee, behalve als er nog extra suikers aan toegevoegd worden. En dat is dus precies wat er aan de hand is. Zelfs aan traditioneel, ambachtelijk en gezond ogend meergranenbrood is vaak dextrose toegevoegd.

Light producten

Yes, gezonde keuze! Of toch niet? De light-varianten van bijvoorbeeld pindakaas bevatten vaak minder vet dan hun traditionele variant, maar daar krijg je iets anders voor terug. Namelijk: suiker. Veel suiker. De light pindakaas van Calvé bevat 30% minder vet, maar 60% meer suiker!

Groenten in pot of blik

Vers is meestal beter natuurlijk, maar soms is een potje of blikje groenten wel zo makkelijk. Maar ook daar wordt mee gesjoemeld blijkt uit onderzoek van voedselwaakhond Foodwatch. Foodwatch bekeek 170 potten en blikken groenten bij de vier grootste supermarkten van ons land. En wat bleek? Aan maar liefst 46% van de producten was suiker toegevoegd, zelfs aan de ‘biologische’!

Bewerkt vlees

Vlees associeer je niet direct met suiker. Maar ook vlees is vaak het haasje als het gaat om toegevoegde suiker. Het gaat daarbij om bewerkt vlees, zoals hamburgers, maar ook vleeswaren voor op brood. Op het etiket van worsten, paté, ham, spek, rosbief en knakworstjes vind je vaak, daar is ‘ie weer, dextrose.

Waarom zit overal suiker in?

Wij mensen zijn voorgeprogrammeerd om suiker lekker te vinden en dat weten de fabrikanten als geen ander. Daarnaast is suiker goedkoop, geeft het smaak, volume en textuur aan producten en werkt suiker als een conserveringsmiddel. Check dus altijd het etiket als je minder suiker binnen wil krijgen.