Hoe veranderde de smartphone jouw leven?

Hoe heeft de smartphone ons leven veranderd en wat betekent dit?

Stel je voor, in 1980 zoen je op de dansvloer voor het eerst met wat later je levenspartner zou zijn. Maar hoe kom je er zonder Shazam achter hoe dat liedje heet waar je op danst? De smartphone heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot je mentale derde been: er zonder leven is vrijwel onmogelijk. In Marlijn: de dolende dertiger duidt de in het pre-smartphone tijdperk geboren Marlijn hoe onmisbaar haar multifunctionele zakchinees is geworden. 

Alles leuk en aardig, maar hoe is ons leven dan anders geworden, en in hoeverre komt dat op het conto van de smartphone? 

De wereld is mini
Gemiddeld checken wij onze geliefde telefoon iedere 6,5 minuut, 80% vindt de mobiele telefoon een verbetering voor de familie-communicatie, voor eveneens 80% zorgt de smartphone voor een veiliger gevoel en ga zo maar door. Lig jij in Heerhugowaard op de bank en wil je die verre neef in Toronto heel graag spreken? Geen probleem, Skype of FaceTime hem! 

Maar de smartphone blijkt zowel onze beste vriend als de meest jaloerse minnaar. Marlijn voelt zich gejaagd, en door overal met iedereen in verbinding te staan ben je in het echte leven eigenlijk nergens echt bij. Maar probeer hem maar eens een dagje uit te zetten. De jongens van Rauwkost ervoeren welke totale paniek er al ontstaat na maar liefst drie uur zonder telefoon.

Stapels apparaten werkloos door de smartphone
Het is nog geen tien jaar geleden dat Apple in 2007 de eerste iPhone lanceerde. Intussen is er een hele rits apparaten overbodig geworden door de multifunctionaliteit van de smartphone. Een gemiddelde smartphone is namelijk een telefoon, muziekspeler, digitale camera, navigatiesysteem, wekker, zaklamp, stopwatch, rekenmachine, hand-spelcomputer, geluidsrecorder, gitaarstemmer, woordenboek, afstandbediening, e-book, krant en ga zo maar door. Een Amerikaanse blogger berekende dat dit hem bij elkaar meer dan 1.200 dollar aan apparaten bespaarde. Niet slecht als je bedenkt dat je voor een zesde van die prijs een prima smartphone op de kop kan tikken. 

Jij weet alles gelijk
De familie de Rothschild werd schathemeltje rijk op de beurs doordat hun nieuwsbode het onverwachte verlies van Napoleon bij de slag bij Waterloo een paar dagen eerder in Londen bezorgde. Tegenwoordig zou deze nieuwswedstrijd worden gewonnen door degene die het pushbericht als eerste ziet. Het regenbuien, files, sportuitslagen, de beursstand, nog nooit had Jan met de Pet zoveel informatie tot zijn beschikking.

Dat klinkt te goed om waar te zijn
En zo is het maar net. Altijd met iedereen communiceren maakt ons ongeduldig, afwezig en geobsedeerd door dat kleine schermpje. We zijn als het ware verslaafd aan onze telefoon, maar jouw telefoon is net zo goed verslaafd aan jou. Jouw klikgedrag en argeloze acceptatie van gebruikersvoorwaarden maakt jou het product. Zonder erbij na te denken teken je bij een zaklamp-app het gebruik van je camera, geluid, foto's en gesprekken weg. In het app-i-versum is niet de functie van de app het product, maar de informatie van de gebruiker. In de 3DOC: Addicted to my phone leren we hoe ver dit gaat.3Doc: Addicted to my phone is maandag 24 oktober om 23:10 te zien op NPO3 
Marlijn: dolende dertiger zie je dinsdag 25 oktober om 21:25 op NPO3