Hoe is het om gipsy te zijn? | Trippers

44:07
Gezien
60
Bij aflevering Trippers - Gipsy’s

Er bestaan veel vooroordelen over gipsy’s. Maar kloppen deze stereotyperingen wel? En wat weten wij nou echt over de gipsy’s? In Trippers: Gipsy’s krijg jij een kijkje in de cultuur van deze gemeenschap.

Er bestaan veel vooroordelen over gipsy’s. Maar kloppen deze stereotyperingen wel? En wat weten wij nou echt over de gipsy’s? In Trippers: Gipsy’s krijg jij een kijkje in de cultuur van deze gemeenschap.

De herkomst van de gipsy’s
Het Verenigd Koninkrijk telt zo’n 300.000 Roma en Irish Travellers. De mensen uit deze twee culturen worden vaak samen de gipsy’s genoemd. De Roma’s stammen af van slavenvolken uit India. Zij verlieten 1.000 jaar geleden India, om zich door heel Europa heen te settelen. Zij verdienden hun geld met paardenhandel en traditionele ambachten. Toen zij in de 16e eeuw het Verenigd Koninkrijk bereikten, sloten ze zich aan bij de Irish Travellers, een nomadenvolk uit Noord-Ierland. 

Trippers gipsys artikel 1 

Race Relations Act

Sinds 2002 zijn de Roma’s en de Travellers erkend als etnische groepen en worden ze beschermd door de Race Relations Act; een wetgeving die is opgericht om discriminatie op grond van ras te voorkomen.

Onderwijs
School is nog steeds een lastig onderwerp binnen de Gipsy cultuur. De gemeenschap is erg gesloten en als gipsy heb je vaak nog een reizend bestaan. Daardoor word je als kind vaak weggehouden van het reguliere onderwijs. Zelf vinden de gipsy’s dit de schuld van de Engelse regering die volgens hen voor te weinig aansluiting zorgt. Het gevolg is dat je als gipsykind nauwelijks middelbaar onderwijs volgt. Het analfabetisme is daarom nog steeds erg hoog in de gemeenschap.

Trippers gipsys artikel 2 

Religie van de gipsy’s

Als Roma houd je je niet vast aan één geloof. Je neemt de overheersende religie van het land waar jij op dat moment verblijft over. Daarentegen zijn de Irish Travellers wel meer van één vast geloof, namelijk de rooms-katholieke. Als Traveller word je als baby gedoopt en geloof je in het leven na de dood.

Daten en gipsy’s
Als gipsymeisje hou je ervan om jezelf op te doffen en draag je vaak uitdagende kleding, maar eigenlijk weerspiegelt dit de moraal niet. In gipsy gemeenschappen gaat seks vóór het huwelijk tegen alle principes in. Als je als meisje deze regel overtreden hebt, word je als vies beschouwd en loop je het risico door de gemeenschap verlaten te worden. 

Trippers gipsys artikel 3

Het huwelijk en extravagante bruiloften

In de gipsy gemeenschap is het normaal dat je op jonge leeftijd gaat trouwen. Als meisje trouw je hier gemiddeld op je 16e en als jongen op je 18e. Voor de gipsy’s is het trouwens not done om met mensen van buiten je cultuur te trouwen. De bruiloften van de gipsy’s zijn vaak over de top en extravagant. De meisjes hebben bijvoorbeeld grote jurken, twinkelende tiara’s en extravagante bruidstaarten.

Discriminatie
Mensen willen vaak niks te maken hebben met gipsy’s. Hierdoor worden gipsy’s veel buitengesloten en zelfs gediscrimineerd. Ook met de politie leven de gipsy’s op gespannen voet. De politie treedt hard op en regelmatig worden de woonwagenkampen van gipsy’s volledig ontruimd. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat het voor gipsy’s erg lastig is om een normaal leven op te bouwen. 

Trippers gipsys artikel 4 

Appleby Horse Fair

De Appleby Horse Fair is een jaarlijkse bijeenkomst van gipsy’s in de stad Appleby, dat in de eerste week van juni plaatsvindt. Het evenement is de grootste traditionele gipsybeurs ter wereld, waar jaarlijks duizenden gipsy’s samenkomen. Dit vierdaagse evenement is niet alleen bedoeld voor het kopen en verkopen van paarden, maar wordt gezien als één grote reünie voor verschillende gipsy families uit het Verenigd Koninkrijk.

Benieuwd hoe het is om met zo'n club te draaien? Redacteur Pien vertelt het je hierrrr!

En wil je Trippers in 60 seconden? Volg Trippers op Instagram

KIJK TRIPPERS - GIPSY'S HIER TERUG:


BNNVARA's Trippers: meer info!