Hoe herken je echte buffelmozzarella?

23:55
Gezien
38
Bij aflevering Mozzarella

Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt. Waaraan herken je de traditionele buffelmozzarella?

Mozzarella di Bufala Campana

De traditionele buffelmozzarella wordt gemaakt van de melk van zwarte waterbuffels die ten noordwesten van Napels worden gehouden. Deze mozzarella wordt maar door een aantal specialisten gemaakt, omdat er niet voldoende buffelmelk is voor fabrieksmatige productie. Sinds 1993 is de naam Mozzarella di Bufala Campana wettelijk erkend. Als je die naam op een verpakking ziet staan, weet je zeker dat je de traditionele buffelmozzarella te pakken hebt. Deze mozzarella bestaat voor 100% uit buffelmelk. De melk wordt binnen 12 uur nadat de buffels gemolken zijn verwerkt tot mozzarella. Bij andere buffelmozzarella komt het voor dat er minder dan 100% buffelmelk wordt gebruikt.

Kleur en structuur

De mozzarella die gemaakt is van koemelk heeft een gelere kleur dan de buffelmozzarella. Buffelmelk is van nature een stuk witter dan koemelk en de kaas heeft daardoor een porselein-achtige kleur. De koemelkmozzarella is neutraler van smaak en heeft door het productieproces vaak een minder fijne structuur dan de buffelmozzarella. 


Bronnen: PlazillaDe Lekkerste KaasWikipedia