Het wordt oorlog: Wie, wat, waar en hoe?

Wat is er nodig om twee groepen elkaar de oorlog te laten verklaren? Jan Versteegh gaat dit onderzoeken in Dat Wordt Oorlog van de BNN!

Oorlogvoeren, zoals met The Mother of all Bombs?
Ja, echte oorlog maar dan zonder extreme explosieven. In Dat Wordt Oorlog!worden twee teams van zes mensen tegenover elkaar gezet. In het sociale experiment wat ze aangaan worden ze gemanipuleerd, worden er echte alternative facts (nepnieuws) verspreid en ontstaat er ruzie en conflict. In vier weken zien we waar de grens ligt voordat mensen totaal uit hun vel knappen en het oorlog is.

Dat kun je toch niet zomaar doen?
Daar heb je gelijk in, daarom is psycholoog dr. Jan-Willem van Prooijen erbij. Vanuit de controlroom zal hij als een ware poppenspeler de teams tegen elkaar uitspelen zonder dat zij dit doorhebben. Tegelijkertijd legt hij uit wat hij nou precies aan het doen is en wat er gebeurt. Hij zal alle soorten pesterijen en dwangmiddelen inzetten die wereldleiders vandaag de dag ook gebruiken.

Waarom laten mensen zich zo in de zeik nemen?
Omdat de deelnemers van tevoren dachten dat ze aan een reality serie zouden meedoen. Dat het een social experiment zou worden wisten zij niet. Maargoed, in het echte leven heb je natuurlijk ook niet altijd direct door dat je voor de gek gehouden wordt.

Haha, wat vindt Jan Versteegh er eigenlijk van?
Dat kan hij het best zelf zeggen: "Het is verbijsterend om te zien hoe snel mensen zoals jij en ik tot conflict te drijven zijn. Haat is iets dat altijd onder de oppervlakte sluimert en naar boven komt als er aan de juiste touwtjes getrokken wordt. Dat dit heel effectief kan zijn blijkt wel in ‘Dat Wordt Oorlog!’. We hebben het experiment een dag eerder moeten afronden om complete escalatie te voorkomen. Deelnemers gaan echt hard tegen hard".Dat Wordt Oorlog is vanaf 25 april vier dinsdagen te zien bij BNN op NPO 3