Het WK vrouwenvoetbal voor dummies!

Toen de vrouwen in 2017 Europees Kampioen werden, werd vrouwenvoetbal superhot! Snap je er de ballen van (pun intended)? We vertellen je alles wat je moet weten, zodat jij het WK kan volgen alsof je met vrouwenvoetbal bent opgegroeid!

Is er verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal?

Yes, but actually no. De regels van het spel zijn natuurlijk gewoon hetzelfde, maar er zijn wel een aantal verschillen. Vrouwen gaan vaak minder snel voor de lol lang op de grond liggen, zeuren minder bij de scheids en er bestaat niet echt een 'schwalbequeen'.

Benieuwd naar de fashion die ze rocken? Nou, vrouwen droegen vroeger dezelfde tenues als de mannen. Letterlijk. Dat staat, en zit waarschijnlijk ook, niet helemaal top. Denk je nu: 'Ze kunnen toch ook een rokje dragen net als bij bijvoorbeeld tennis of hockey'? Nee, die sporten zijn totáál anders én je moet je ook nog eens afvragen of je aan dat stereotype wil voldoen. Op het tenue van de vrouwen staat overigens geen leeuw meer, maar een leeuwin! #Funfact

athletes-ball-daytime-685382

Hoe zat het met eerdere wk's?

Okee, nu we het kort over de verschillen hebben gehad tussen mannen- en vrouwenvoetbal, even over de WK's. Er zijn sinds 1991 inmiddels 7 WK's geweest en numero 8 begint dus nu. Bij de mannen worden de meeste wereldtitels gepakt door Brazilië, Italië en Duitsland. Bij de vrouwen is deze top 3 wel een beetje anders. Bij de vrouwen staat namelijk de VS op de eerste plaats (3 titels), gevolgd door Duitsland (2 titels) en Noorwegen (1 titel).

Ah ok, maar hoe zit het nu met dit wk?

Dit WK wordt georganiseerd in het land van wijn en 'douze points': Frankrijk. Er strijden 24 teams in 52 wedstrijden, om de wereldtitel. Deze verschillende teams zijn ingedeeld in zes verschillende poules. Nederland zit in poule E met Canada, Kameroen en Nieuw-Zeeland. De nummer 1 en 2 van elke poule gaan door naar de volgende ronde. Zoals altijd bij voetbal stijg je door punten te verdienen in de poule. Dat doe je door te winnen (3 punten) of gelijk te spelen (1 punt). Als je verliest kun je de punten op je buik schrijven.

what's the catch?

Nou! De drie beste vrouwenelftallen mogen meedoen aan de Olympische Spelen van volgend jaar! Daarnaast krijgt de nummer 1 ruim 3,5 miljoen euro. Daar is natuurlijk heulemaal niks mis mee! Meedoen wordt trouwens ook nog eens beloond door de FIFA. Zo is er ook een startpremie van een paar ton (iets met meedoen is belangrijker dan winnen).

Op wie moeten we letten?

Op alles en iedereen! Grote kanshebbers zouden, op dit moment, de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Nederland en Duitsland zijn. Maar wat vrouwenvoetbal nóg spannender maakt, is dat het eigenlijk niet goed te voorspellen is. Er zijn ontzettend veel kanshebbers en de teams zijn enorm aan elkaar gewaagd, dus het kan echt alle kanten op gaan!

HUP HOLLAND HUP!

Check hier alles over onze Oranje Leeuwinnen.


De wedstrijden die je op de televisie ziet, zijn in ieder geval de wedstrijden waarin het Nederlands elftal speelt, de avondwedstrijden (21.00 uur) en de achtste finale tot en met de finale. Alle andere wedstrijden zie je op www.nos.nl of in de NOS-app.