Suikervrije afbeelding carousel medium 1528457715

Het winnende suikervrije recept

Eerder deze week vroeg Marije van der Made naar jullie beste suikervrije recept. Dit is de winnende inzending van Rosan uit Utrecht.

Wat is suikervrij? De meningen zijn verdeeld maar een ding is wel zeker: volledig suikervrij eten is niet mogelijk. Je lichaam heeft namelijk suikers nodig om te functioneren. Maar de term suikervrij wordt door de meeste mensen gebruikt om aan te geven dat iets vrij is van toegevoegde en/of geraffineerde suiker. Suiker wordt dan (met mate!) gehaald uit groenten, fruit en andere natuurlijke producten die niet alleen suiker bevatten maar ook voedingsstoffen. Denk aan de vitamines en vezels die in dadels en bananen zitten. 

Deze wafels zijn gezoet met banaan en mogen zich dus met trots 'suikervrij' noemen. En het bijgevoegde recept voor mango sorbetijs is ook vrij van toegevoegde suikers. Double win!

Ingrediënten 

  • 50 gram havermout (fijngemalen tot meel)
  • 2 eieren 
  • 2 rijpe bananen 
  • Scheutje ongezoete amandelmelk (of melk naar keuze)
  • Theelepel kaneel
  • Mespuntje bakpoeder
  • Olie of boter (naar keuze)

Aan de slag

Prak de bananen met een vork tot een papje. Voeg vervolgens de eieren, melk, kaneel en bakpoeder toe en roer tot je een egaal beslag hebt. Je kunt ook alles met een staafmixer samenvoegen. Het beslag mag best een beetje vloeibaar zijn, maar voeg wat meer meel toe als je het te waterig vindt.

Zet de wafelijzer aan en verdeel het beslag over de platen. Bak de wafels tot ze goudbruin zijn (ongeveer 5 á 7 minuten). Leg de wafels op een bord en garneer met je favoriete suikervrije toppings. Enjoy! 

Tip: serveer deze wafels met zelfgemaakte ijs zonder toegevoegde suikers.

Recept mangosorbet

Ingrediënten 

  • 250 gram mangoblokjes uit de diepvries
  • 1/2 limoen
  • Klein scheutje water

Aan de slag

Doe de mangoblokjes, de sap van een halve limoen en een scheutje water in de keukenmachine en mix tot het de structuur van sorbetijs heeft. Mix niet te lang want dan wordt het puree. Server gelijk of bewaar in de ijskast. 

Zien hoe YouTuber Marije van der Made en Marlijn Weerdenburg dit winnende recept maken? Kijk dan aanstaande zondag om 17.00 uur naar de Live Social Cooking lop de Facebook-pagina van NPO3.