Het weekend in met Wensly Fancisco

Wensly Francisco is eindredacteur van Jan Rijdt Door en sinds gisteren kun je zijn docu Bubbling: Bandje 64 zien op NPO3.nl.

Wensly is een super spontane jongen met overduidelijk veel talent en een bijzonder verhaal. Zijn agenda is overvol met mooie projecten, hoog tijd om hem eens bij hem te buurten!

Waar ben jij dit weekend te vinden? 
In de bioscoop! Van kinds af aan is Wensly al een "soort van film- en documentairefreak". Hij deelt het Wensly 1jaar op in het Oscar-seizoen voor films met inhoud -  het liefst van zijn grote held Christopher Nolan, en het zomer- en kerstseizoen wanneer Wensly met een bak popcorn op schoot van de grote blockbusters geniet. We beginnen nu aan het zomerseizoen dus dit weekend moet Kong, King of Skull Island eraan geloven. Deze filmliefde komt uit zijn jeugd door de B-films die hij met zijn alleenstaande moeder kijkt. 'Vietnam-achtige' films met Chuck Norris en voor het schoolgaan Yves-Jacques Cousteau kijken "hebben mij een beetje gevormd tot wie ik nu eigenlijk ben".

Door deze B-films wist Wensly altijd al dat hij zelf ook films wilde maken, maar deze droom was lange tijd ver weg. Als straatjongen in Tilburg-Noord stapelden zijn problemen zich tot zijn negentiende op. "Ik werd bedreigd en alles ging gewoon helemaal fout." Wensly besloot de confrontatie aan te gaan en zijn verleden voor altijd gedag te zeggen. "Gelukkig is er weinig gebeurd bij die confrontatie behalve wat klappen en een paar bulten over en weer", zegt hij nu lachend. Hij stapte op de trein naar Eindhoven en ging bij het leger, waar hij heel veel over de mensen in ons land leerde. "Vroeger beschouwde ik iedereen als Nederlanders, maar daar leerde ik dat een Fries dus echt geen Limburger is en dat ook echt niet wil zijn!", dat noemt hij gekscherend 'integratie 2.0'. Hier ontstond de fascinatie voor de levens van anderen die hij zo mooi in beeld brengt met Jan Rijdt Door.

Wie rijdt door? 
Jan Rijdt Door, het webonly-programma waar Wensly eindredacteur en af en toe presentator van is. De presentator draagt altijd een blauw pak en is de 'Jan', maar Jan is eigenlijk Jan Alleman. Wensly noemt hem de ultieme "boy of girl next door". "Jan geeft jou het gevoel dat iedereen Jan had kunnen zijn. Dus als je maar zo'n blauw pak aan hebt dan zou je dus iedereens wereld in kunnen stappen." Want daar gaat het volgens Wensly om: het laten zien van levens van mensen die je niet zo vaak ziet, "met name andere type culturen en subculturen". Dat kan van alles zijn. Van transgenders, een donkere vrouw die als kind nooit een zwarte pop had en nu een zwarte poppenwinkel heeft geopend.

 

MEER DRIEMIBO
Wat ga je doen, wat ga je drinken en vooral ook met wie? Elke week lees je in de DRIEMIBO hoe een presentator, DJ, YouTuber het weekend gaat vieren. Meer lezen? Dan zetten we alle DRIEMIBO's voor je op een rij

Heb je nog tijd over voor andere dingen?
Zeker! Een aantal dingen waar hij "niets over kan en wil zeggen" #interessantdoen #knipoog. Wat hij wel kwijt wil is dat het No Limits Network terugkomt! Dat is dat ene programma waarin mensen met wat voor beperking dan ook geholpen worden. Maar dat hoeft niet per se iemand te zijn met een lichamelijke of verstandelijke handicap. Maar bijvoorbeeld ook iemand die verliefd is maar niet weet hoe hij zijn crush moet benaderen. "Dat is ook een beperking", nou en of. 

Wil je nog wat kwijt?
Sowieso dat iedereen Bubbling: Bandje64 moet kijken! "Want Bubbling is samen met Gabber een van de twee muziekstijlen die 100% Nederlands is, en daar moeten wij trots op zijn!" Zo is het maar net. En laat je niet van de wijs brengen als je een goed idee hebt en je krijgt 'nee' gepresenteerd. "Als iemand 'nee' zegt, gelijk vragen waarom en hoe je het beter kan maken." Dat is mooi advies om mee af te sluiten. En nu hieronder snel Bubbling: Bandje64 kijken