Het weekend in met Danny Ghosen

De onbevreesde journalist Danny Ghosen is terug met Danny Zoekt Stemmers, waarin hij in de wereld van niet-stemmende jongeren duikt.

Je kent Danny van Danny Zoekt Problemen, Danny in Arabistan en je leerde hem waarschijnlijk kennen als reporter bij PowNews en in PowLitie. Hij is net klaar met de opnames en zit nog midden in het productieproces maar wilde wel even tijd maken om NPO 3 op deze vrijdagmiddag bij te praten.

Allereerst, hoe ziet je weekend eruit?
Dit weekend gaat Danny vooral chillen. Even een hapje eten met een vriendin en misschien naar de sportschool, al is daar weinig van terechtgekomen sinds hij "lichamelijke kapot" terugkwam van Expeditie Robinson. "Alles wat je ziet is echt. Mensen zeggen weleens 'krijg je geen eten achter de schermen?". Nee dat krijg je niet." Verder komt hij graag bij door het kijken van series. Heel veel series. Homeland, Black List, Vikings, Billions, "welke niet eigenlijk? Ik ben echt serieverslaafd".

In zijn eigen programma's probeert Danny "een wereld te openen". Hij hoeft niet per se mensen ergens van te overtuigen, maar hij wil wel graag iets bijdragen. "Ik ben geen presentator ofzo, ik ben journalist." En 'iets bijdragen' gaat natuurlijk niet vanzelf, de afgelopen weken maakte hij lange dagen met een uitschieter van 9 uur 's ochtends tot half 12 's nachts. 

Ohja! Wat ga je precies doen in je nieuwe programma?
In Danny Zoekt Stemmers koppelt hij zeven jongeren die om verschillende redenen niet gaan stemmen aan een politicus. Samen gaan ze een activiteit doen als boogschieten of muurklimmen. Tussendoor raken ze aan de praat over waarom ze eigenlijk niet gaan stemmen, wat belangrijk is hen is en hoe zij anders tegen dingen aankijken. Deze 'dates' hebben lang niet allemaal een vrolijk Disney-einde. "We hadden een linkse anarchist en die ging de politicus overtuigen dat ze allemaal corrupt zijn in Den Haag. Dat was wel heftig"

Ondanks dat hij wel begrip heeft voor mensen die teleurgesteld ziet hij stemmen zelf als een grote eer. Hij groeide op in Libanon waar ontzettend wordt "gekloot en geknoeid" met verkiezingen en in Nederland kun je volgens hem in de stembus wel echt een verschil maken. Het enige wat je volgens Danny moet doen is even de moeite nemen je te verdiepen. "Mensen die denken 'dat ga ik niet doen want alle partijen zijn k*t', dat is ontzettend kort door de bocht'."

Ben je nu klaar voor het programma?
Eigenlijk niet. De aankomende week is Danny nog druk met monteren en voice-over werk voor Danny Zoekt Stemmers. Zijn stembiljet staat in ieder geval al klaar voor 15 maart! Bij de gemeenteraadsverkiezingen was hij zijn stembiljet kwijtgeraakt - "ik ben een beetje chaotisch" - maar dat gaat Danny deze keer niet gebeuren. "Als ík nu niet ga stemmen, dat zou een ramp zijn", zegt hij lachend. Samen met Maxim en Rutger op Campagne staat er volgens hem aankomende maandag een mooie politieke avond op je te wachten op NPO 3. 

Twijfel jij nog of je gaat stemmen omdat je al die partijen maar niets vindt? "Je hebt 31 politieke partijen die meedoen, je kunt mij niet wijsmaken dat er geen enkele partij is die jou vertegenwoordigt". Hmm. Dat geeft wel stof tot nadenken ja. 


Danny Zoekt Stemmers is maandag om 22:15 bij de NTR te zien op NPO 3.