08-09

Het schokkende verhaal van een ex-moslima

Britse moslims die van hun geloof afstappen ondervinden daarna vaak grote problemen.

Vrienden en familie keren hen plots de rug toe, zag ook Fahmida Yasmin uit het Verenigd Koninkrijk. ‘De boel ontplofte toen ik 18 jaar was.’ Er heerst een duidelijk taboe op het afstappen van de islam, stelt het Britse Council of ex-Muslims of Britain (CEMB). De organisatie begeleidt ieder jaar zo’n 350 Britten die de islam vaarwel hebben gezegd. Op het internetforum van de organisatie zijn nog eens duizenden andere ex-moslims actief. Een grote meerderheid van hen heeft te maken met bedreigingen, van zowel hun familie als islamisten.

BB3D13 middenfoto

Sommigen kiezen ervoor om hun atheïsme geheim te houden, wat leidt tot een complex leven gebaseerd op leugens en geheimen. Dan gaat het bijvoorbeeld om vrouwen die zijn uitgehuwelijkt. Een zeer problematische ontwikkeling volgens de organisatie, die stelt dat het uithuwelijken ook deels gebeurt om vrouwen binnen de islam te houden.

Het verhaal van Fahmida is anders, maar wel vergelijkbaar met dat van veel ex-moslims. Nadat haar vader begreep dat zijn dochter niet meer in god geloofde, draaide hij helemaal door. Uit woede gooide hij haar de trap af. Nog nooit in haar leven was Fahmida zo bang geweest, en ze besloot nog die nacht het huis uit te vluchten.

Sindsdien is er geen enkel contact meer met haar ouders. Ze kreeg psychische klachten, en een depressie volgde. Het verdriet was zo groot dat ze zichzelf uiteindelijk in haar armen begon te snijden. Op het forum van CEMB zijn tal van vergelijkbare verhalen te lezen. ‘Ik ben suïcidaal. Ik heb in alles de hoop verloren. Ik denk omdat ik begin te denken dat god niet echt bestaat’, zo schrijft iemand.

BB3D13 snijden

Het zijn Fahmida en haar vrienden die haar er weer bovenop hebben geholpen. Ze geniet nu van een rijk leven, met een baantje in een café en een nieuwe geliefde. ‘Ik heb meer zelfvertrouwen. Ik ben geen bang klein meisje meer. Ik weet wat ik wil met mijn leven.’

Hulp van buitenaf is daarom ontzettend belangrijk, stelt ook CEMB. Niet alleen binnen de islamitische samenleving moet er meer begrip komen voor ex-moslims, ook vanuit andere groepen zou er meer aandacht moeten zijn voor de nare gevolgen die mensen ondervinden, als ze de islam verlaten.


Deze BB3D is gemaakt door: Anne Saenen