Het oordeel van meesterslager Gertjan Kiers

25:23
Gezien
15
Bij aflevering Lamsvlees

Is het lamsvlees dat je koopt bij de supermarkt eigenlijk wel lamsvlees of misschien goedkoper schapenvlees?

Er bestaat geen wetenschappelijke testmethode om onderscheid tussen lams- en schaapvlees te maken, maar een kenner zou het verschil wel moeten kunnen zien en proeven. De Keuringsdienst heeft daarom aan meesterslager Gertjan Kiers gevraagd of hij lamsvlees van verschillende supermarkten en een goedkope slagerij aan een kritisch onderzoek wil onderwerpen. Hieronder zijn oordeel.

Albert Heijn

Het lamsvlees van Albert Heijn (€26,00 per kilo – Groot Brittannië) is vrij donker van kleur, maar dat komt waarschijnlijk omdat Engelse of Ierse lammeren veel gras eten. Het ruikt echt naar lam en de structuur van het vlees is fijn. Het heeft een mooi randje vet. Na het bakken is de smaak goed en zacht. Het is echt lam.

Jumbo

Het vlees van de Jumbo (€ 24,90 per kilo – Groot Brittannië) valt ook goed in de smaak. Het vlees heeft een zware appel, wat betekent dat het van een al wat ouder lam moet afkomstig moet zijn. Qua uiterlijk vind Gertjan deze het aantrekkelijkst omdat het vlees een goede vet-vlees verhouding heeft. Na het bakken smaakt het lam lekker, het vlees is zacht en hoog in z’n vet. Een ouder lam, maar wel lam.

Dirk van de Broek

Het lamsvlees dat wij bij de Dirk van de Broek (€ 21,90 per kilo – Nieuw-Zeeland) hebben gekocht, komt van ver en is daarom bevroren geweest. Nieuw-Zeelands lam heeft meestal weinig smaak volgens Gertjan. Het is bijna geurloos en heeft een heel fijne structuur. Het is heel zacht als je het indrukt. Na het bakken proeft Gertjan weinig; “dit lust iedereen”. Het is lam.

Deen supermarkt

Het vlees van Deen supermarkt (€16,50 per kilo – Groot Brittannië) valt meteen op door z’n donkere kleur en z’n sterke geur. De structuur is ook erg hard, Gertjan krijgt z’n duim er bijna niet ingedrukt. De lage prijs verbaast hem dan ook niet. Het vlees is zeer verdacht. Na het bakken weet  Gertjan het zeker. Hij moet er lang op kauwen, het vlees is sterk van smaak en het vet nog meer: het is schaap.

Slager

Het lamsvlees van de slager kost € 12,50 per kilo en is afkomstig van Nederlands lam. Volgens Gertjan kan de slager het vlees veel goedkoper aanbieden omdat de slager het lamsvlees zelf uitsnijdt en omdat hij het hele lam kan verkopen. De supermarkt verkoopt alleen de populaire delen uit de rug. Het vlees is volgens Gertjan ouder, maar geen schaap. Het vet ruikt iets sterker. Het is wel zacht en het heeft een fijne structuur.