Het leven na een profbestaan

Want het leven gaat gewoon door. Ook na het profvoetbal.

Het zit erop: het WK is ten einde. Dit waren misschien wel de meest zenuwslopende weken van het jaar, voor velen. (En voor sommigen misschien iets minder.) Je zou het niet zeggen, maar het einde van dit WK is net zo spectaculair als het begin van het WK: sommige spelers beginnen aan hun herstelperiode of in betere gevallen aan hun transferperiode, en voor andere spelers betekent het einde van het WK ook het einde van interlandcarrière. 

Andrés Iniesta kwam met Spanje bijvoorbeeld niet heel ver, maar de uitschakeling van ‘La Roja’ betekent wel het einde van de interlandcarrière van de middenvelder. Maar, wat gebeurt er dan, na het beëindigen van je carrière? Word je nou ineens voorbereidingsrituelencoach, autodealer of ruimtevaarder? 

Weet jij welk beroep hoort bij welk van deze oud-voetballers?! Doe de quiz!

Verder in de voetballerij
Zeg eens eerlijk: is dit nou zo’n grote verrassing? De meeste profvoetballers gaan na hun spelerscarrière gewoon aan de bak in dezelfde sector. Weliswaar in andere hoedanigheden. Want ja, er zijn mogelijkheden genoeg. 

  • Voormalig Oranje-international Pierre van Hooijdonk is tegenwoordig bijvoorbeeld voetbalanalist bij NOS. 
  • ‘Bald Slayer’ Jaap Stam is een paar jaar jeugdtrainer bij Ajax geweest. 
  • Wellicht het meest lichtende en succesvolle voorbeeld van allemaal: Zinedine Zidane heeft Real Madrid de afgelopen jaren gecoacht. Dat leverde de Franse oud-international en de club drie opeenvolgende jaren de Champion’s League-trofee op. 

Fun fact: Zidane is hiermee de allereerste trainer in de geschiedenis van het voetbal die drie keer op rij een Champion’s League-titel wist te veroveren. En dat voor iemand die pas sinds 2014 trainer is! 

via GIPHY

Iets… verder weg van de voetballerij
Er zijn ook voetballers die na hun profbestaan andere ambities hebben die he-le-maal niets met het voetbal te maken hebben. 

  • De 36-jarige Tim Wiese uit Duitsland heeft in 2014 bijvoorbeeld het voetbalveld ingeruild voor een worstelring. De voormalig keeper en international is namelijk worstelaar geworden bij WWE! “The Machine”, zoals zijn worstelnaam luidt, gaf aan te stoppen met voetbal omdat hij niet zoveel meer om de sport geeft. Al vertoont hij sinds 2017 wel wat afkickverschijnselen. Wiese grijpt zijn handschoenen, die inmiddels al een paar jaar aan de wilgen hangen, in 2017 weer om tegen TSV Haunsheim te spelen. 
  • Maar het kan allemaal nog veel beter. Voormalig Russische international Roman Pavlyuchenko kreeg ineens politieke ambities en is nu een vertegenwoordiger van de zogeheten doema in Stavropol. De mogelijkheden zijn oneindig.
  • O, en Andrés Iniesta? Die gaat voorlopig gewoon verder met voetballen. In Japan, om precies te zijn. Het is dus nog even afwachten wat hij na zijn profcarrière gaat doen. 

Weet jij welk beroep hoort bij welk van deze oud-voetballers?! Maak de quiz!