Het leven als vluchteling boven de poolcirkel

Een kijkje in het meest noordelijke asielzoekerscentrum van Europa.

Het is de droom van veel vluchtelingen die Zuid-Europa bereiken: zo ver mogelijk naar het noorden trekken. Maar vluchtelingen kunnen ook té ver noordwaarts terechtkomen, in het meest noordelijke asielzoekerscentrum van Europa. Hier in het Noorse Vadsø is het 's winters 24 uur per dag donker en is het zo goed als uitgestorven. 

NOS op 3 volgt Wabel, een Syrische arts die in de Noorse stad verblijft, in een indrukwekkend scrollverhaal. "Toen een Rus vertelde dat ik naar Noorwegen kon, dacht ik dat ik droomde." Totdat het winter werd. 


Maar als vluchteling heb je niet altijd de mogelijkheid om zelf te bepalen waar je heen gaat. Bovendien sta je onderweg al voor zoveel keuzes, dat je blij bent áls je ergens terecht kunt. 

Om te ervaren voor hoeveel keuzes een vluchteling tijdens zijn of haar reis naar Europa staat, maakte het EO-programma Rot op naar je eigen land een speciale test. Daarin wordt duidelijk hoeveel consequenties bepaalde kwesties kunnen hebben. Doe de test op vluchtelingen.eo.nl, of kijk hoe presentator Danny Ghosen en zes anderen zelf een vluchtelingenreis maken.