Het glas is halfvol

25:26
Gezien
6
Bij aflevering Melk 3

Zoveel verschillende pakken melk. Elk met een eigen prijskaartje.

Melk is de koploper in elke supermarkt, alleen op de prijs is geen peil te trekken. Je betaalt regelmatig een andere prijs voor exact dezelfde melk. Wat bepaalt de prijs van een pak melk? En waarom verschilt die prijs soms per week? 

Het antwoord daarop is ingewikkeld, doordat het afhankelijk is van de wereld markt, de veevoerprijzen, melkquoteringen en andere grote termen. In het kort heeft de afschaffing van het melkquotum in Nederland gezorgd dat de prijs naar beneden ging, want boeren mochten ineens eindeloos melken. Daarnaast zijn de afspraken die supermarken maken met de zuivelfabrieken en de wens van de consument dwaalsporen in de echte melkprijs.

Melkbeleving
De melk die FrieslandCampina produceert zie je in de supermarkt terug als halfvolle melk van het merk Campina, maar ook als de huismerken van Jumbo, Plus, Vomar, de Aldi en het Plus-basismerk OK€. De prijzen lopen overigens flink uiteen. De halfvolle melk van het merk OK€ vliegt voor €0,69 over de toonbank bij Plus, terwijl het pak van Campina €1,20 kost bij de Jumbo. Ja, het is dezelfde melk. Wat een flashy verpakking of dure marketingcampagne al voor invloed hebben op de prijs.

Prijsverschil
De prijzen van een specifiek pak melk kunnen ook flink op en neer gaan. In een periode van twee weken gooiden zowel Jumbo als Plus zo twintig cent bovenop de prijs van hun huismerk. Een week later was het bedrag weer met een paar cent gedaald. En dat terwijl Plus de prijs van hun OK€ basismerk in die tijd stabiel hield. Via het hoofdkantoor krijgen de filialen elke week de prijsveranderingen door. Er wordt gekeken naar de prijzen van concurrerende supermarkten, om die voor te blijven.

Boerengarantie
Zo doet de zuivelproducent het ook als ze hun maandelijkse garantieprijs (oftewel het minimum) aan de melkboer vaststellen. Zij kijken ook even wat hun collega-zuivelbedrijven in Europa doen. Op dit moment ligt de prijs die wordt betaald aan de melkboer rond de €35 per honderd kilo melk, maar dat was een paar maanden geleden nog €29. Dit heeft ook invloed op de prijs naar de supermarkten. Hun huismerken kunnen over een tijdje weer uit een andere fabriek komen, maar net waar ze een goede deal weten te sluiten.


Auteur: Bram Beckmans