Het geheugen van een goudvis

30:00
Gezien
1583
Bij aflevering Goudvis

Volgens goudviskweker Hanoch Mogendorf is de reis van Israël naar Nederland traumatisch voor een goudvis.

Ze worden met tientallen tegelijk in een donkere doos gestopt in een klein laagje water,  daarna worden ze heen en weer geschud terwijl ze in en uit vrachtwagens worden geladen en tenslotte moeten ze ook nog 48 uur in ijskoud water overleven in een vliegtuig. Dat is natuurlijk hartstikke zielig. Maar gelukkig zijn ze al die traumatische ervaringen na drie seconden weer vergeten. Toch?

Drie seconden

We kennen allemaal de mythe over de goudvis: hij zou maar een geheugen van drie seconden hebben. Dat is hartstikke handig, want dan heeft hij niet in de gaten dat hij steeds hetzelfde rondje zwemt in zijn kleine kom. Tenminste, dat dachten we. Maar de mythe klopt niet. De goudvis heeft namelijk helemaal geen slecht geheugen. Professor Phil Gee van de Plymouth University ontdekte dat goudvissen zich nog dingen kunnen herinneren die ze vijf maanden geleden hebben geleerd.

Klokkijken

Hij leerde de vissen dat ze pas eten kregen als ze tegen een bepaalde hendel aan zwommen. Toen de vissen dit onder de knie hadden leerde hij ze dat er alleen op een bepaald uur van de dag eten beschikbaar was. De vissen maakten er al snel een gewoonte van om vlak voor het juiste tijdstip tegen de hendel aan te zwemmen en daarmee te stoppen als er na een uur geen eten meer uit kwam. Deze informatie herinnerden ze zich tot maanden na het experiment. Ze hebben dus niet alleen een prima geheugen, ze hebben ook gevoel voor tijd.

Doolhof

Een psychologisch laboratorium in Sevilla doet al jaren onderzoek naar de hersenen van goudvissen. Zij hebben ontdekt dat de hersenen van onze geschubde knuffeldieren helemaal niet zo simpel zijn als we altijd dachten en dat ze zelfs overeenkomsten vertonen met de hersenen van zoogdieren. Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.