'Het gebeurt heel vaak: op een festival in je billen geknepen worden'

Bij serie 3vraagt

Het festivalseizoen is weer losgebarsten. Luisteren naar je favoriete band, een biertje drinken met je vrienden en dansen tot in de late uurtjes.

Festivals zijn er vooral om een leuke tijd te hebben, maar er zijn ook bezoekers die vervelende dingen meemaken. Bijna de helft van de jonge vrouwelijke festivalbezoekers (48 procent) heeft ongewenst seksueel gedrag meegemaakt, wat ze zelf de grens over vonden gaan.  Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met Festileaks. In totaal werden er 1086 jonge festivalgangers tussen de 16 en 34 jaar ondervraagd.

Het gaat hierbij vooral om ongewenst aangeraakt worden op borsten en/of billen (35 procent), ongewenste seksuele opmerkingen (33 procent) of een ongewenst seksueel voorstel krijgen (18 procent).  Chloë van 19 jaar heeft het zelf ook op meerdere festivals meegemaakt: "het gebeurt heel vaak. Dan loop je door het publiek en wordt er in je billen geknepen". Van de ondervraagde mannen in het onderzoek geeft bijna één op de tien (9 procent) aan dat ze te maken hebben gehad met gedrag dat hun grenzen overschreed. 

'Je moet kunnen dragen wat je wil'

Opvallend is dat één op de vijf vrouwen (22 procent) zegt bewust haar eigen gedrag aan te passen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag. Bijvoorbeeld door zich niet te schaars te kleden en niet alleen rond te lopen. 

 "Mijn vrienden en ik elkaar goed in de gaten op een festival"

"Ik vind dat je moet kunnen dragen wat je wilt", zegt Zoë. Zij houdt zich niet bezig met het aanpassen van haar kleding. "Wel houden mijn vrienden en ik elkaar goed in de gaten op een festival. Als je ziet dat iemand zich ongemakkelijk voelt bij degene die haar aanspreekt, ga je erbij staan of wissel je van plek."

Meldpunt op festivalterrein 

Slechts 9 procent van de festivalbezoekers die iets meegemaakt hebben, maakten hier melding van bij de organisatie. De grootste groep deed geen melding omdat ze dachten dat het incident niet erg genoeg was of omdat ze het idee hadden dat de dader toch niet gepakt wordt. 

Chloë herkent dit wel: "ik heb het nog nooit gemeld. Je denkt vaak, de persoon die het deed vind je toch niet meer in de mensenmassa. Ook voelt het alsof het bijna normaal is dat dit gebeurt op festivals. Maar dat zou ik natuurlijk helemaal niet moeten denken."

"Je denkt vaak, de persoon die het deed vind je toch niet meer in de mensenmassa"

"Het zou fijn zijn dat als zoiets je overkomt, je ergens terecht kan op het festivalterrein. Dat je melding kan maken en kan praten over wat er is gebeurd", voegt ze eraan toe.

Volgens de ondervraagde bezoekers kunnen festivalorganisaties betere maatregelen nemen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Zo kan de organisatie een duidelijk meldpunt creëren op het festivalterrein (44 procent) of online via de festival app of WhatsApp (32 procent), kunnen er meer beveiligers "in burger" worden ingezet (35 procent) en moet de consequentie van grensoverschrijdend gedrag duidelijker worden gecommuniceerd op het festivalterrein (30 procent). 

Over dit onderzoek
3Vraagt is onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel en stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep. Aan het onderzoek onder het jongerenpanel van EenVandaag deden 1086 jonge mensen mee. Het online onderzoek vond plaats van 6 tot en met 13 juni 2018. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.