Helft jongeren zegt 'ja tegen MDMA'

Bij serie 3vraagt

Een pilletje slikken tijdens een ADE-feestje deze week, terwijl je afgelopen zomer op een festival ook al eens los bent gegaan? De helft (49 procent) van de jonge mensen doet daar niet moeilijk over. Zij vinden dat een paar keer per jaar xtc nemen moet kunnen.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, onder jongeren tussen de 16 en 34 jaar. Van de ondervraagden zeggen vier op de tien (43 procent) dat het in hun vriendengroep geaccepteerd is om xtc of MDMA te gebruiken. Een jongere: "Niet thuis of in de kroeg. Maar als we met vrienden naar een feestje of festival gaan is xtc heel gewoon, doet niemand moeilijk over."

'Harddrugs een stap te ver'

Toch vindt 44 procent van de jonge mensen een paar keer per jaar een xtc-pilletje nemen niet oké. Sommigen van hen zijn tegen het roken, snuiven of slikken van alle verdovende middelen. Anderen trekken een grens tussen soft- en harddrugs. Zo schrijft iemand: "Af en toe een jointje roken, prima. Dat is binnen de regels. Harddrugs vind ik een stap te ver. Er wordt een schimmige onderwereld mee gefinancierd."

'Zonder vraag geen aanbod'

Premier Rutte zei recentelijk dat hij vindt dat als je recreatief harddrugs gebruikt, je onderdeel uitmaakt van "de keten van drugscriminaliteit". Zeven op de tien (68 procent) jonge mensen is het hiermee eens. Ze vinden dat als je harddrugs gebruikt, je medeverantwoordelijk bent voor het in stand houden van de criminaliteit rondom drugs. "Zonder vraag geen aanbod. Als niemand drugs gebruikt, is er ook geen handel en daardoor ook geen drugscriminaliteit. Zo simpel is het", zegt een deelnemer. 

Gebruikershoeveelheid

Een kwart (26 procent) van de jonge mensen is het hier niet mee eens. Ze denken vooral dat individuele gebruikers niet het verschil maken, omdat dealers hun drugs over de grens toch wel kwijtraken: "De criminaliteit rondom drugs verplaatst zich moeiteloos. Ze liggen er niet wakker van of je wel of niet wat van ze koopt." 

Ze liggen er niet wakker van of je wel of niet wat van ze koopt


Ook vinden ze dat er een verantwoordelijkheid ligt bij de regering. Die zou de afgelopen jaren een onduidelijk beleid hebben gevoerd. Een jongere: "Als je een kleine hoeveelheid drugs bezit voor eigen gebruik, dan krijg je geen boete. Het wordt alleen ingenomen. Zo voer je als regering toch zelf een gedoogbeleid en kun je recreatieve gebruiker niet verantwoordelijk stellen voor de instandhouding van drugscriminaliteit."


Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek, gehouden van 4 tot en met 8 oktober, deden 1478 jonge mensen mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land. De uitslagen worden gepubliceerd door EenVandaag en op jongerenplatforms van NPO3 en andere platforms van de Publieke Omroep.