Hebben we écht niets te verbergen?

Bij aflevering Panopticon: illusie van privacy

Wij gaan laks om met onze privacy. En dat terwijl we niet weten wat er met onze persoonlijke informatie gebeurd. Gelukkig is er Panopticon.

De meeste mensen hebben niets te verbergen. Zeggen ze. Met name in Nederland gaan we vrij laks om met de persoonlijke informatie die we bewust en onbewust weggeven. En dat terwijl de controle over ons persoonlijk leven toe neemt en onze privacy meer en meer onder druk staat.

De onthullingen van Snowden
Voormalig medewerker van de CIA Edward Snowden onthulde al dat de Amerikaanse veiligheidsdienst op het internet spioneert, dat er veel data wordt verzameld en openbaar wordt gemaakt. Daar schrokken wij niet echt van. Dat was de CIA. Zien we al jaren in films voorbij komen. Maar dat deze schendingen ook bij ons om de hoek plaatsvinden, of zelfs op jou gericht zijn, realiseren we ons niet.

Documentaire over privacy
In de 3Doc: Panopticon - Illusie van Privacy gaat maker Peter Vlemmix op zoek naar antwoorden. Hoe gebeurt die aantasting van onze privacy precies? Waarom loopt de privacy in onze democratische maatschappij gevaar? En wat zijn de gevolgen van de aantasting van privacy?


3Doc: Panopticon - Illusie van Privacy: woensdag 26 oktober om 23:10u bij BNN op NPO 3