Hashtag is jarig #party

#joepie #10jaar #gefeli #feestje #booze #enzovoort

Laten we het eens hebben over dit symbool: #. De hashtag. Jij gebruikt ‘m waarschijnlijk regelmatig bij je instagramfoto’s. Vandaag is ‘ie 10 jaar geworden! #hoera. Hoog tijd om eens te kijken hoe het allemaal begon… Jawel, op oldschool Twitter.


#eenlesjegeschiedenis

Twitter zelf was overigens niet meteen super enthousiast over de hashtags. Maar nu, 10 jaar na deze eerste # op het medium, kunnen we niet meer zonder.

#invloedvanhashtags

Onder andere bij grote nieuwsgebeurtenissen blijken hashtags belangrijk. De # werd op Twitter echt een ding in oktober 2007, toen er grote bosbranden in Californië waren. Messina stelde voor om #SanDiegoFire te gebruiken, zodat de tweets over deze brand goed vindbaar zouden zijn.

Tegenwoordig worden er dagelijks maar liefst 125 miljoen hashtags gedeeld op Twitter. Maar ook op andere sociale media blijkt de hashtag populair. Zoals Facebook en Instagram. Vooral op dat laatste platform is de hashtag succesvol, omdat het handig is om iets te vinden. Veel mensen hopen ook door hashtags eerder gevonden, en dus #instafamous, te worden. Maar een # gebruiken is vooral ook erg leuk. #jatochnietdan.

#belangrijkehashtagsvolgenstwitter

#barcamp: de introductie van de hashtag in 2007 door Chris Messina.

#FF: op 16 januari 2009 wordt deze hashtag (die staat voor follow friday) voor het eerst gebruikt om volgers te wijzen op andere interessante accounts.

#WorldCup2010: tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika introduceert Twitter emoji's bij hashtags.

#IceBucketChallenge: de bekende uitdaging begint in juli 2014 op Twitter. In hetzelfde jaar wordt het begrip toegevoegd aan het Oxford-woordenboek.

#JeSuisCharlie en #PrayforParis: 2015 staat deels in het teken van grote aanslagen in Frankrijk, op het satirische weekblad Charlie Hebdo en het Parijse nachtleven en de concertzaal Bataclan. Via deze hashtags rouwen mensen wereldwijd om de slachtoffers.

#PokémonGo: deze hashtag wordt in 2016 veel gebruikt om het populairste smartphonespel in jaren te bespreken.