Harira carousel medium 1526981189

Harira (Marokkaanse soep) van Xfaatje

Tijdens de Foodweken delen we iedere week een ramadan-recept. Deze week: Harira.

Harira is voor veel vastende moslims onmiskenbaar is tijdens de vastenmaand. Deze Marokkaanse soep wordt vaak iedere dag gegeten om het vasten te verbreken. De soep is op basis van tomaat, linzen, kikkererwten en vlees en mega vullend. Zonder harira geen ramadan, vindt Fatima van Kookhoekje van Xfaatje dus deelt ze haar ultieme harira recept met ons:

INGREDIËNTEN:

Voor de soep:
  • 200 gr. kalfsvlees, in blokjes
  • handvol voorgekookte kikkererwten
  • 2 etl. olijfolie
  • 1 grote ui, gemalen of geraspt
  • 2 etl. peterselie, fijngesneden
  • 2 etl, bladselderij, fijngesneden
  • 1.5 liter kokend water
  • 4 grote verse tomaten, fijngemalen of geraspt
  • 2 etl. linzen
  • 2 etl. vermicelli (of parelcouscous)
  • 1 blokje vleesbouillon 
  • 2 etl. koriander, fijngesneden
Kruiden:

  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 2 tl. zout
  • ½ tl. zwarte peper
Tomatensausje:
  • 250 ml water
  • 2 etl. tomatenpuree 
Bloempapje voor de soep:
  • 250 ml water
  • 4 etl. bloem
harira2harira3
Bereidingswijze

1e stappen:

  1. Verwarm de olijfolie in de soeppan en schep het vlees en de geraspte ui erbij. Bak dit geheel aan op middelhoog vuur voor ongeveer 60 seconden.
  2. Voeg de bladselderij, peterselie, kurkuma, gemberpoeder, zout en de zwarte peper erbij en schep alles even goed door. Bak het aan voor ongeveer 3 a 5 minuten op middelhoog vuur.
  3. Giet 1.5 liter kokend water in de pan en breng de soep aan de kook voor 10 a 15 minuten op hoog vuur.
  4. Rasp of maal de tomaten fijn en giet het tomatenmengsel al roerend in de soeppan. Plaats de deksel op de pan en laat de soep op hoog vuur koken voor zeker 30 minuten.
2e stappen:

  1. Giet 250 ml warm water in een aparte kom en schep er de 4 eetlepels bloem bij. Mix het met een garde flink samen tot er een glad bloempapje ontstaat zonder klontjes.
  2. Giet het bloempapje in de soeppan en blijf ondertussen flink doorroeren, zodat er in de soep geen klontjes kunnen ontstaan.
  3. Voeg nu ook de linzen erbij en laat de soep voor 30 minuten koken of net zo lang tot de linzen gaar zijn. Tussendoor open je de pan zo nu en dan en roer je de soep even door en sluit je de pan weer af.
3e stappen:

  1. Giet de overige 250 ml warm water in een aparte kom en schep de tomatenpuree erbij. Mix met een garde de tomatenpuree even goed los en giet het tomatenmengsel al roerend toe bij de soep.
  2. Schep de voorgekookte kikkererwten, vermicelli en de koriander bij de soep en verkruimel ook het bouillonblokje erbij.
  3. Roer de soep nog even goed door, sluit de pan en laat de soep voor nog eens 10 a 15 minuten doorkoken op middelhoog vuur.
  4. Breng de soep eventueel nog op smaak met zwarte peper en zout, laat de soep nog voor 5 minuten pruttelen op laag vuur en genieten maar!
Extra tips&trics
  • Je gebruikt in totaal 2 liter water, maar als je merkt dat de soep nog iets te dik is dan kun je altijd extra warm water toevoegen en de soep weer aan de kook brengen.
  • De soep wordt de volgende dag altijd iets dikker, dus giet er dan ongeveer 50 ml kokend water bij en verwarm de soep.
  • Wil je liever geen tomatenpuree uit blik gebruiken? Dan kun je deze weglaten en vervangen door één verse tomaat.
  • Je kunt de soep altijd invriezen wanneer de soep geheel is afgekoeld.
Bron: Kookhoekje van Xfaatje