#handinhand is hart onder de riem

De mishandeling van een homostel in Arnhem leidt tot veel meelevende en boze reacties.

De mishandeling van het homostel in Arnhem zaterdag maakt veel los. Van de hashtag #allemannenhandinhand tot honderden reacties op Facebook. Mensen willen laten weten dat ze meeleven of hun woede naar de daders uiten. Anderen delen hun verhaal, omdat ze iets soortgelijks hebben meegemaakt.

"Mijn vrouw en ik zijn twee jaar geleden door iemand in elkaar geslagen", schrijft Caroline. "Zij mist drie voortanden." De dader kreeg volgens haar een taakstraf. 

Anderen delen hun afschuw door een statement te maken op met de hashtag #allemannenhandinhand

De actie is bedacht door Barbera Barend, die bij Domien op 3FM uitlegde waarom deze actie het begin moet zijn van veel meer aandacht voor gelijkheid.

De Arnhemse Jasper en Ronnie zijn in een weekend uitgegroeid tot dé gezichten van de gevolgen van homohaat.

"We hadden altijd gezegd: als er iets gebeurt laten we ons niet gek maken. We rennen niet weg, maar we gaan er gewoon op in. We willen niet oneerlijk behandeld worden. Als wij hand in hand willen lopen moet dat in ons land toch kunnen. Het is ons eigen leven. Achteraf bezien heb ik daar wel spijt van. We hadden beter onze mond kunnen houden", zegt Jasper (35) tegen Omroep Gelderland.

Zijn verhaal komt behoorlijk overeen met dat van Wilfred de Bruijn. Wilfred, bibliothecaris in Parijs, werd in april 2013 in elkaar geslagen toen hij met zijn vriend Olivier van een feestje kwam. De volgende ochtend kwam hij op het idee zichzelf te laten zien op Facebook. "Sorry dat ik dit laat zien, maar zo ziet homohaat eruit", schreef hij toentertijd. 

Wilfred zegt dat hij goed begrijpt wat Ronnie en Jasper die nacht hebben doorgemaakt. "Het is echt afschuwelijk, pijnlijk en vernederend. Tegelijkertijd zijn ze zo ontzettend dapper geweest om zondag meteen hun verhalen te durven te vertellen. Daar heb ik heel veel bewondering voor."