28-12

Hallo wereld!

Daar ben je dan – kersverse papa – en nu?

Nu komt er een shitload aan nieuwe dingen op je af!  Meer dan wij hier kunnen vertellen. Maar let op onze woorden: jij gaat dit fiksen. Een top 5 van wat je de komende dagen eventueel, mogelijkerwijs, hypothetisch, zou kúnnen gaan verwachten. Hallo nieuwe wereld!

 1. Een baby ruikt vaak…
  Uhm, niet zo lekker. Een beetje muffig of een beetje zurig. Natuurlijk niet als je ze net van top tot teen in de Zwitsal hebt gedoopt, maar zelfs dat kan niet alles maskeren. Capiche? Don’t worry.

 2. Je moet wennen
  Eerst wat geruststellende woorden: de eerste dagen zijn waarschijnlijk een beetje onwennig en awkward. Want wat moet je in godsnaam met een baby die 99% van zijn tijd slaapt, drinkt en huilt? Accepteren dus. Ook jouw onwennigheid en onzekerheid. Geniet van je nieuwe éigen gemaakte product. Zover dat lukt natuurlijk. ;)

 3. Baby’s hebben geen ritme
  Het ritme van een baby matcht niet bepaald lekker met het jouwe. Overdag slapen? Tuurlijk! Midden in de nacht aan de borst? Ja, graag! Je snapt het al: jouw ritme zal de eerste paar dagen, weken en misschien wel maanden worden bepaald door je kind. Geeft niet, doe je met (alle) liefde natuurlijk, maar houdt er wel rekening mee.

 4. Vrij zijn, is wel zo chill
  Het verlof voor vaders is in ons land niet bijzonder royaal geregeld. Was je al achter. De eerste dagen ben je er dus. Tenminste, dat zal van je verwacht worden. To be honest: je bent papa en jij vindt dit ook leuk! Dat je langer thuis wil zijn, ook niet raar. Er is genoeg te regelen! Door wat meer de tijd te nemen voor je nieuwe papataken, vergroot je de kans op een soepele start.

 5. Zoek zoveel mogelijk contact
  De eerste dagen van je kindje zijn zeer belangrijk voor een goede start. Zoek daarom zoveel mogelijk contact met je baby. Lekker samen bezig zijn wanneer jouw kindje wakker is. Misschien nieuw voor je, maar huidcontact is goed. Dus pak die kleine vaak bij je. Ze kunnen een pain in the ass zijn, maar ze kunnen ook overal tukken. Dus af en toe lekker tegen je aan houden is heerlijk. En ja, je bent nog altijd stoer.

You’ll fuck up (van tijd tot tijd)
Alles waarvan je denkt: fuck, dat gaat geheid een keer fout, gaat ook een keer fout. Dat gebeurd elke vader. Daar zijn natuurlijk gradaties in. Probeer je baby in ieder geval niet te hard te laten vallen. We zien je natuurlijk graag tot een superpapa ontplooien. Daarom krijg je volgende week weer nieuw overzicht met relativerings-stof.   

Have fun!

Lees hier het vorige artikel over hoe je je kan voorbereiden op het vaderschap.

Nu al wekelijks een update krijgen van Jans avontuur? Check Jans Blog! 


Jan Wordt Vader is vanaf 6 december elke woensdagavond te zien om 21:20 uur bij BNNVARA op NPO 3!