19-06

Hackers nemen je computer over

Het klinkt altijd nog een beetje sciencefiction, maar het gebeurt aan de lopende band en niet alleen bij grote multinationals: computer hacks. Maar liefst 8% van de Nederlanders is wel eens gehackt.

Internetcriminelen worden steeds professioneler. Alleen al vorig jaar is er online voor minstens 7,1 miljoen euro buitgemaakt. Het kan echt iedereen overkomen. Met slechts één verkeerde druk op de knop geef je hackers toegang tot je computer. Er zijn meer dan 10.000 virussen en iedere maand worden er 200 nieuwe virussen ontdekt. Tussen die virussen kunnen slimme criminelen zitten.

Ransomware
Gijzelsoftware (ransomware) komt steeds vaker voor en op grote schaal. Zo zijn onlangs ruim 200.000 computers gehackt in meer dan 100 landen wereldwijd. Je wordt gechanteerd om geld te betalen, als je wil dat de bestanden op je computer niet vernietigd worden.

TIP: Je kunt zelf veiligheidsmaatregelen treffen om te voorkomen dat je een verkeerd virus downloadt. Werk regelmatig je beveiligingssoftware bij, pas op met het openen van e-mails en bijlagen die je niet vertrouwt en installeer niet zomaar onbekende programma’s.

Schermafbeelding 2017-06-19 om 14.05.35

Klik op de afbeelding voor meer info over ransomware.