Grootste prijzenpot voor gamen ooit: 18,2 miljoen euro

Bij het WK DOTA 2 op 12 augustus is de prijzenpot bizar hoog.

Het is de grootste prijzenpot voor online gamen ooit. EVER. Bij het WK voor spelers van de game DOTA 2,wordt maar liefst 18,2 miljoen euro weggegeven. Makkelijk de grootste prijzenpot in de online gamewereld, hoe kan dat?

Eerst even: wat is DOTA 2? Je speelt online, in teams van 5 tegen 5. Iedereen kiest 1 van de 113 (!) helden om mee te spelen. Het uiteindelijke doel is het vernietigen van de basis van de tegenstander. Voor de kenners: een complexere versie van League of Legends. Voor de niet-kenners, kijk dit filmpje even.


DOTA 2 is een ook een van de grotere e-sports. Teams strijden in competities tegen elkaar en kunnen daar goed geld aan verdienen. Het hoogtepunt is elk jaar The International, een soort WK waar de beste teams van de wereld tegen elkaar strijden. DOTA 2 heeft wereldwijd zo'n 13 miljoen maandelijks actieve spelers. Het grootste online spel ter wereld is League of Legends, met meer dan 100 miljoen maandelijks actieve spelers. 

Er zijn voor meer spellen toernooien waar flink geld wordt verdiend, maar de prijzenpot van DOTA 2 slaat echt alles; 18,2 miljoen euro is bizar veel. Ter vergelijking: het WK League of Legends had een prijzenpot van bijna 6 miljoen euro. De 27 bestverdiende e-sporters ter wereld (lijstje hier) spelen dan ook niet voor niks DOTA 2.

GRAFIEK

Hoe komt dat?

Het zit 'm vooral in hoe het geld wordt verzameld. Een deel van het jaar kan je als normale speler een 'battle pass' kopen voor 10 dollar. Een kwart daarvan belandt in de prijzenpot. Als je daarna nog losse dingen in het spel koopt (zoals een ander uiterlijk voor de held waar je mee speelt), gaat een deel daarvan ook naar het prijzengeld. Zie de grafiek hierboven om te zien hoe dat oploopt.

"Dat is een redelijk uniek systeem", zegt Roel Lamboo, een van de oprichters van DutchDota.com, waar spelers elkaar kunnen vinden. "Je crowdsourcet eigenlijk de prijzenpot. Maar ik vind het niet erg. Je betaalt mee aan de game, je sponsort het spel dat je liefhebt. Ik voel een lage drempel om te betalen omdat je het spel op die manier in leven houdt."

Voor de niet-gamers onder ons is het misschien lastig voor te stellen dat er zo'n bak geld wordt uitgekeerd aan mensen die een game spelen. Maar professionele e-sporters zijn binnen de scene totale helden, idolen. NOS op 3 ging al een keer mee naar het EK League of Legends, waar de Nederlandse Glenn voor 13.000 mensen in Ahoy de finale speelde.


En Valerio ging al langs bij Fabian van Diepstraten, de grootste Nederlandse e-sporter.

Dit spel is een bitch

Voor deze (vaak jonge, mannelijke) topsporters is gamen hun leven. Ze doen het fulltime, wonen soms met hun hele team in een villa met coach en kok en streamen potjes voor fans op Twitch, waar miljoenen gamers elke dag meekijken met hun favoriete gamestreamers. 

"De top 1-procent, dat zijn de Mozarts van de gamers", zegt Roel. "Het is strategie, dus je moet onwijs goed in de gaten houden wat er om je heen gebeurt. De complexiteit van DOTA 2 is immens. Het spel is bijna te complex om te spelen en heeft een hele steile leercurve - het is echt een bitch om mee te beginnen. Maar als je merkt dat je steeds beter wordt, is dat het meer dan waard."