Goedemorgen: Kijk mee in de buurt van Filemon

In Goedemorgen wat je gisteren hebt gemist en vandaag moet zien. Een dag om bij stil te staan. Filemon doet dat met een docu over zijn wijk.

Gemist: First Dates
In het First Dates-restaurant gebeurt altijd teveel om op te noemen. Maar we proberen het toch: Metroseksueel Jon is vastbesloten om de zachte kant van Regan te vinden. Dan wil gewoon een eerlijk meisje, dat met hem meegaat naar live-action role-playing games. De mooie blonde Corine is meteen helemaal weg van Zane. Er springt een vonk over tussen Jackie en de wat oudere Colin. En Jonny valt voor Amy uit Bristol.

Moet je zien: Mijn Jodenbuurt
Filemon Wesselink woont in een buurt met een beladen geschiedenis; de Amsterdamse Rivierenbuurt. In de documentaire gaat Filemon in zijn eigen buurt op onderzoek uit. Hij vraagt zich af hoe het gesteld is met de verdraagzaamheid in de wijk waar, van oudsher, veel joodse mensen wonen. In zijn zoektocht stuit hij op meerdere antisemitische incidenten. De recente terreuraanslagen van de afgelopen tijd hebben de druk in de buurt opgevoerd. Is de sfeer in de Rivierenbuurt veranderd? Is er een toenemende angst waarneembaar na deze aanslagen waarvan er sommige specifiek tegen joden waren gericht? Is men bang dat zoiets ook in hun eigen buurt kan plaatsvinden? Filemon dompelt zich onder in zijn eigen wijk om antwoord te krijgen op deze vragen.

Verder interessant vandaag:
1. Het is nooit écht stil rondom Dodenherdenking
2. "We moeten Dodenherdenking niet verbinden aan Moslimhaat" #wel4meivoormij
3. "Even worden ze weer mens van vlees en bloed"