Gevaarlijkste Wegen van de Wereld #2.8

Bij aflevering Eva van de Wijdeven en Eddy Zoey - Kazachstan

Eddy Zoëy en Eva van der Wijdeven gaan ter land, ter zee en dwars door rivieren, door het woeste en ongerepte Kazachstan.

Aflevering 8

De wegen in Kazachstan zijn extremer dan Borat in groene stringbikini.  Op de wegen en paden treffen ze wilde paarden als enige tegenliggers. Net zoals de nomaden vroeger reisden. 

Dag 1 Almaty – BasschiFoto#1
In Kazachstan rijden ze precies zoals ze schrijven. Het is één grote chaos en je snapt er geen reet van. Van de 3 miljoen auto’s rijdt de helft in de hoofdstad Almaty. Dat is te merken ook. Het verkeer is één grote poppenkast.

Eddy en Eva gaan op zoek naar de Pastry-mountain. Een berg die lijkt op een hoop spaghetti op je bord. Het verlaten gebergte is een walhalla voor wilde vogels. Eddy spot ze sneller dan ze vliegen. Het is net Pokémon vangen. Maar dan in het echt. 

Dag 2 Basschi – Shundzha
Middenin de droge vlaktes van Kazachstan ligt de beroemde Zingende Duin. Alsof Eddy en Eva in een levensgrote magnetron zit die aanstaat. 

Het gezoem blijkt een bijzonder natuurverschijnsel. Het gevolg van de wind die langs de zwaar geladen zanddeeltjes waait. Diep onder de indruk verlaten ze The Voice of de zandwoestijn en rijden ze door naar de Chinese grens. 

Dag 3 Shundzha – Saty
Via de Charyn-kloof reizen Eddy en Eva af naar de Kolsai-meren. Ruim 2500 kilometer klimmen ze omhoog. De spannende rit naar boven wordt gelukkig beloond. Twee jodelende straatoma’s verwelkomen het duo in het berghotel. Heerlijk, lekker eten én een show! 

Dag 4 Saty – Turgen
Het verkeer komt ineens uit alle hoeken van het Bob Ross-landschap. Van bejaarden in een bussenpolonaise tot mensen te paard. Eva bietst gelijk een pakje. Handig zo’n kiosk op hoeven in de middle of nowhere.

Via het Kayindi-meer rijden ze naar de Grand Canyon van Kazachstan. Als een scheet persen ze zich door de rotsen. Het dak gaat eraf als deze manoeuvre lukt. Gelukkig alleen figuurlijk. Aan de wegen is duidelijk niets veranderd sinds de handelskaravanen hier vroeger reisden.

Dag 5 Turgen – Almaty
Na een nacht kamperen trekken Eddy en Eva als nomaden weer verder. Het échte nomadenvolk ontmoeten ze als ze dieper het gebergte intrekken. Met hun tenten en paarden zwerft de groep het hele jaar over de steppe. 

Ons duo houdt het liever bij de paardenkracht van hun eigen auto. Ze beuken de laatste kilometers Borat-style door de bossen. En bij een oude Russische sterrenwacht eindigt hun reis door Kazachstan. 

Nog even de kaarten van de eerste vijf afleveringen van dit seizoen kijken? Dat kan HIEROO.

Bekijk het verslag van eerdere afleveringen met:
Ferry Doedens & Ronald Giphart
Glenn Helder & Rick Brandsteder 
Sigrid ten Napel & Lange Frans
Patty Brard & Richard GroenendijkOlcay Gulsen & Robert Kranenborg
Victor Reinier & Tatum Dagelet
Rick Feltkamp & Judith Osborn

Of ga terug naar de overzichtspagina of kijk terug naar seizoen 1, kun je er echt geen genoeg van krijgen? Check de kaart van seizoen 1 HIERRR!.


De Gevaarlijkste Wegen van de Wereld, elke woensdag 20:30 uur bij BNN op NPO3!