02-08

Nieuw programma 'Geslacht' is grote hit!

Pietje is een jongetje en Claartje is een meisje, die twee smaken leer je op de basisschool. Maar sommige mensen zijn geen van beide.

Het programma Geslacht van Ryanne 'Elle Bandita' van Dorst gaat hierover en is een grote hit op het internet. Dit is het eerste programma dat ze presenteert en ze begint openhartig door te vertellen dat als hermafrodiet is geboren. Dat betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken heeft. Haar dokters besloten dat ze een meisje moest worden en na behandelingen is ze zo opgegroeid. Maar ze voelt zich eigenlijk helemaal geen vrouw, maar "ook geen gast". Ze zoekt op wat het betekent om vrouw of man te zijn. 

Dat doet ze onder andere met haar ex-schoonmoeder en tv-diva Patricia Paay. Ze bespreken het vrouw zijn en de harige onderdelen daarvan. Klinkt vies, maar is vooral heel erg grappig.

Dit is geen beginnersgeluk
Iedereen is het er over eens dat Ryanne's presentatiedebuut een groot succes is. Ze is eerlijk, authentiek en oprecht heel erg grappig. Langs het water ziet ze een man vissen: "Zo meneertje, wat een lange hengel. Heb u wat te compenseren of is het gewoon praktisch?". Op het oude-mensen-social-medium Twitter vallen mensen over elkaar heen in waardering en complimenten. "BAM!, recht in je gezicht", "Aanrader! Leerzaam, nuchter, gewoonweg geweldig!", om er een paar te noemen. 

In de nog oudere media (kranten, van die papieren dingen die iemand langs komt brengen) is men nog positiever. Het NRC vindt het een "verfrissend onderwerp", maar ze schrijven dat de kracht vooral vanuit Ryanne komt. In de Volkskrant komen we erachter dat dit inderdaad de eerste keer is dat iemand in Nederland zich over dit onderwerp uitlaat. In België ging het topmodel Hanne Gaby Odiele door haar interseksualiteit te delen. 

Om het programma kort samen te vatten: super interessant onderwerp, gepresenteerd door een ervaringsdeskundige die bovendien hilarisch is. Kijken dus!


Geslacht is iedere dinsdag om 22:05 bij BNN te zien op NPO3