Geschiedenis van ossenstaartsoep

35:00
Gezien
7
Bij aflevering Ossenstaart

Ossenstaartsoep heeft het imago van een klassieke delicatesse, maar vroeger was dat wel anders.

We kennen het allemaal: ossenstaartsoep. We eten het met kerst of in een restaurant, maar tegenwoordig koop je het ook kant en klaar in de supermarkt. Wie heeft eigenlijk bedacht dat je een goed soepje kunt trekken van een ossenstaart?

Franse revolutie

Er worden verschillende verhalen verteld over het ontstaan van ossenstaartsoep, maar hoogstwaarschijnlijk vindt de soep zoals wij hem kennen zijn origine in Frankrijk. Tijdens de Franse revolutie zorgde het politieke tumult voor veel armoede onder de Franse bevolking. Ook onder de edelen en de aristocraten. Tijdens deze periode werden de staarten niet verwijderd van de huiden die naar looierijen werden gestuurd.


Afvalvlees

Bij de looierij werden de staarten van de huid gesneden en op een grote hoop gegooid. Een edelman die op een dag langs de looierij liep, kreeg het idee om soep te trekken van dit afvalvlees. Het werd een groot succes. In Engeland werd de soep snel populair toen veel Fransen naar dat land emigreerden. Andere soorten ossenstaartsoep zijn ontstaan in Amerika ten tijde van de slavernij en in China, waar de traditie om niets van een dier te verspillen al veel langer bestaat. Je koopt ossenstaarten bij de slager.


Bron: WiseGeek