Gemma kreeg Nederland precies twee minuten stil

Gemma (66) is tijdens Dodenherdenking de vrouw met de stopwatch: zij bepaalt precies wanneer die minuten ingaan.

Tijdens Dodenherdenking blijven vliegtuigen aan de grond, rijden treinen niet en is het stil op radio en televisie. Maar iemand moet er voor zorgen dat die stilte tijdens de Dodenherdenking op de Dam precies 120 seconden duurt. Dat was gisteren de taak van Gemma, normaal werkzaam voor mediabedrijf IDTV.

Met haar stopwatch klokt ze de twee minuten stilte op de seconde af, dit jaar voor de negende keer. Maar ze zorgt er ook al bijna tien jaar voor dat alle onderdelen van het programma precies op tijd starten. Vooral de muziek is van groot belang voor de planning. "Het allerbelangrijkste moment is dat de taptoe exact twee seconden voor 20.00 uur stopt", zegt Gemma.

Daarbij krijgt ze hulp van majoor Arnold Span. Op commando van Gemma laat hij de dirigent muziekstukken sneller of trager uitvoeren. Op die manier lopen de muziek en stilte precies op het juiste moment in elkaar over.

Gemma1

Om haar werk goed te kunnen doen krijgt ze elk jaar een nieuwe stopwatch. Die zet ze aan het begin van de dag gelijk aan een atoomklok in de regiewagen van de NOS. Ook heeft ze altijd een back-up stopwatch op zak. "Zo weten we zeker dat alles precies klopt."

Hoewel Gemma tijdens de ceremonie aan het werk is, zijn de twee minuten stilte ook een moment waarop ze zelf herdenkt. "Mijn oom zat in het verzet en werd opgepakt. Hij heeft het gelukkig overleefd."

Daarnaast is haar zwager van Joodse komaf en is de familie veel mensen verloren in de oorlog. "Het is voor mij echt meer dan werk", zegt Gemma. "Een enorme eer."