Gehakt weer 'vers' verven

Bij serie Keuringsdienst van Waarde

Sulfiet is al tijden verboden om gehakt een rode verse kleur te geven. Toch gebeurde het.

Die rode kleur van gehakt is een kenmerk van versheid. Die kleur kun je ook faken door het gebruik van sulfiet. Dat is al vele jaren verboden, maar nu heeft de NVWA toch bij dertien van de 21 geteste vleesproducenten de stof in het gehakt ontdekt.


Sulfiet valt onder de zwavelstoffen en wordt vooral gebruikt als conserveermiddel. Mensen kunnen er een intolerantie reactie van krijgen. Het zit in natuurlijke vorm ook in sommige groenten en wordt gebruikt om wijn en gedroogd fruit mee te conserveren. Op het etiket moet aangegeven staan als er meer dan 10 mg sulfiet per kilo in zit.

Beginnend bederf van vlees camoufleren met sulfiet was veertig jaar geleden heel normaal. Er zijn veel meer trucjes om dit te doen overigens, denk aan de toevoeging van paprikapoeder en zelfs bloed. Je denkt vers vlees te kopen terwijl dat dan in werkelijkheid al een stuk ouder is.

Daarom zitten er flinke consequenties aan deze ontdekking. Ruim 200 ton gehakt is uit de handel gehaald. De dertien producenten waarbij sulfiet in het gehakt werd aangetroffen hebben een geldboete gekregen. Slagersverenigingen zijn op de hoogte gesteld en de NVWA gaat extra op het gebruik van sulfiet letten.


Geschreven door: Cilia Hulspas