Geen film, serie, maar game is de duurste Nederlandse mediaproductie ooit

De grootste Nederlandse mediaproductie ooit is niet een film, maar een PlayStation-game: Horizon Zero Dawn. Hoe maak je zo'n megaproductie?

Het is een beetje alsof een Nederlandse filmstudio de nieuwe Star Wars maakt. Zo groot is de nieuwe PlayStation-game Horizon Zero Dawn. En die wordt niet gemaakt in Amerika of Japan, maar gewoon hier, op de Herengracht in Amsterdam, door ontwikkelaar Guerrilla Games.

Een megaproductie is het, meer dan 45 miljoen euro kostte de game - een veelvoud van bijvoorbeeld de 18 miljoen voor de film Zwartboek. Honderden mensen van allerlei nationaliteiten werkten er maar liefst zes jaar aan.

NOS op 3 ging langs in Amsterdam.

Weggeblazen

Journalist Jurian Ubachs speelde Horizon Zero Dawn de afgelopen week uit en hij is laaiend enthousiast. Op Tweakers geeft hij de game een 9,5. "Het spel is zo goed afgewerkt en het heeft zo'n goed verhaal. Ik werd echt weggeblazen door de game."

Volgens Ubachs is het bijzonder dat de game het zo goed doet. Niet vaak krijgt een game zo'n hoog cijfer. Op Metacritic, dat een verzameling geeft van in totaal 68 recensies uit de hele wereld, krijgt Horizon Zero Dawn 88/100 punten. Maar drie recensies zijn niet enthousiast. "De Killzone-games, die Guerrilla hiervoor maakte, behoorden niet bij de beste shooters. Het is echt opmerkelijk dat Guerrilla in een keer zo'n goede game maakt, nu ze iets nieuws maken. Je vraagt je haast af: waarom maakten jullie ooit shooters?", vertelt Ubachs.

Zes jaar werk

In Horizon Zero Dawn volg je Aloy, een jager die moet zien te overleven in een post-apocalyptische wereld. Je vecht tegen robotdieren die inmiddels de planeet hebben overgenomen. En dat is heel veel werk. Want elk grassprietje, elke robot en alle karakters moeten worden ontworpen. Sommige ontwerpers hebben jaren alleen maar bomen ontworpen. Anderen zijn al zes jaar de bewegingen van alle 26 robot-dino’s aan het animeren.

Al dat werk lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen, want het spel wordt overladen door positieve en jubelende reviews. En sommige gamers noemen het nu al de game van het jaar.