20-05

Gebeurt dat écht op de Zuidas? | Zuidas

Een miljoenendeal die gehaast wordt afgerond, omdat één van de onderhandelaars honger heeft. Uit het niets een hand van een cliënt op je been. Uitgebreid 'Diversity Day' vieren, terwijl je je eigenlijk rot zou moeten schamen dat je zo weinig vooruitgang hebt geboekt. Een fles wodka op je bureau tijdens een 'all nighter'. Wat een onzin! Wie verzint dat nou?

Sommige kijkers hebben het idee dat ze een wereld wordt voorgeschoteld die niet realistisch is. Ja, het is fictie. Maar juist de scènes die wel dicht bij de waarheid liggen kunnen rekenen op ongeloof. Het zijn de kleine dingen die de Zuidas anders maken dan de rest van de kantoorparken in Nederland. Maar er zijn ook grotere zaken, zoals het onderscheidt tussen 'fee-earners' en 'fee-burners'. 'Fee-earners?' De werknemers die het geld binnenbrengen. De rest van het kantoor; de secretaresses, de systeembeheerders, de administratieve medewerkers, zijn 'fee-burners'. De Zuidas is net Downton Abbey, met mensen die boven de trap leven en mensen die onder de trap werken. Het verschil is niet alleen te zien in salaris. Onder de trap verdienen ze een fractie van wat een partner of een advocaat verdient. Maar de 'fee-burners' delen dan ook niet mee in de winst. Een bonus is gekoppeld aan de deal die je doet (bank) of aan het aantal uren dat je hebt geschreven (advocatuur) en hoewel de 'fee-burners' het mogelijk maken dat de advocaat zijn uren kan maken, of dat de deal niet in het gezicht van de bankier explodeert door goed de risico’s in te schatten, worden deze mensen niet als volwaardig onderdeel van het team gezien. Dus: geen bonus voor de 'fee-burners'. Echt waar? Ja. Echt waar. 

Maar er is méér. In de lunchpauze zitten de 'fee-burners' bij de 'fee-burners'. De 'fee-earners' - als ze op kantoor lunchen en niet in Dicky’s of achter hun bureau sushi wegkauwen - zitten bij de 'fee-earners'. Is er een diner om te vieren dat een deal uit onderhandeld is? Of een feestje om de nieuwe cliënt te paaien? Dan worden de secretaresses niet uitgenodigd. Echt waar? Yep. 

Terwijl iedereen weet dat de ruggengraat van een Zuidas kantoor wordt gevormd door de achterban. De jongens en de meisjes die wél weten hoe ze een mail error op kunnen lossen. Of die in de chaos van al die papieren, deadlines en verplichtingen orde kunnen scheppen. Als je die ruggengraat weg zou halen zakt het kantoor als een pudding in elkaar. Reden voor een opstand misschien. Dat gebeurt natuurlijk ook echt. Nee. Dat dus niet. Misschien tijd om daar eens verandering in te brengen?

-ZoZuidas


Zuidas elke zondag om 21.15 uur bij BNNVARA op NPO 3