30-11

Gappies | Interview met Joosje Duk

Tijdens de 3LAB Serie Contest maken vijf pilots kans om ontwikkeld te worden tot een volledige NPO3 dramaserie. De pilots zijn gemaakt door jonge makers van eigen bodem en Joosje Duk is daar één van. We belden naar VS waar ze op dit moment aan het werk is.

Wat is jouw aandeel geweest in de serie 'Gappies'?

Ik heb de serie geschreven samen met producent Suzan. Ik deed de regie en was co-editor. Voor mij zijn schrijven en regisseren onlosmakelijk aan elkaar verbonden. 

Joosje Duk

Waarom wilde je deze specifieke serie maken? 

Ik wilde graag een serie maken waarmee je op een luchtige manier maatschappelijke problemen kan laten zien. Komisch en oer-Hollands. Als je het in een setting zet die iedereen kent en het er leuk uit laat zien, is het beter behapbaar. Daarom leek het ons goed om het op deze manier te doen, ik wil meer dan alleen entertainen. 

Er zitten veel gekke types in Gappies, wie is je favoriet?

Mijn eigen oma speelt Griet, de vrouw die boodschappen komt doen en de zoenen moet omruilen voor een doosje rozijntjes. Zij is natuurlijk sowieso een favorietje.

Verder heb ik in de VS gestudeerd en probeer ik zo min mogelijk Engels te praten, maar daardoor kon ik heel goed mijn Amerikaanse ei kwijt in JJ, de manager. Ik vind hem heel aandoenlijk en hij heeft echt een speciaal plekje in mijn hart. Hij bedoelt het namelijk allemaal wel goed.

Maar Greet, de kassajuffrouw, is natuurlijk ook fantastisch. Ik houd heel erg van dat hele Nederlandse. Ook Sjonnie is een super leuk en raar personage. Tobias heeft een heel eigen verhaal bij hem bedacht. Zo had hij bijvoorbeeld een vogelnet aan z'n broek gehangen. 

thumbnail beeld gappies

Wat was de leukste situatie op set?

Toen we de locatie gingen spotten bleek er bij de originele supermarkt een echte Greet te werken die met pensioen zou gaan. 

Ik heb ook echt een plekje in mijn hart ontwikkeld voor de figuranten. Ze moesten ontzettend lang wachten voor de demonstratie-scène. Loes (speelt Greet) was moe en er klaar mee, het was een hele lange dag. Maar toen we de scène gingen draaien begon Loes te krijsen en kreeg ze iedereen mee. We lagen echt dubbel. 

Wat is je favoriete onderdeel van het maakproces? 

Wanneer je het verhaal hebt geschreven en alles tot leven komt. Dat er ineens een echt Gappo logo was bijvoorbeeld. Maar ook de karakters. Alles in je hoofd wordt echt op die set. 

Wat kunnen we binnenkort nog van jou verwachten? 

Ik zit op dit moment in de VS waar ik al wat langer bezig ben met een speelfilmidee wat ik ook hier in Amerika ga uitvoeren. Verder ben ik met de producent van Gappies aan het praten over volgende projecten. Ook heb ik net de korte film Glad IJs gemaakt, die we nu naar de filmfestivals proberen te krijgen.