Gamer Koen krijgt topsportstatus op zijn universiteit

Niet alleen Epke Zonderland is topsportende student: e-sporter Koen heeft nu ook topsportstatus.

Gamen wordt steeds populairder, voor sommigen is het meer sport dan spel. De gewoonste zaak voor topsportende studenten: een aangepast studietraject krijgen om studie en sport te kunnen combineren. Maar het is nieuw voor e-sports. Koen Schobbers (24) is de eerste Nederlandse gamer die op zijn opleiding als topsporter wordt gezien. 

Zo kan hij zijn zware opleiding tot chirurg combineren met professioneel gamen. Zoals Epke Zonderland, maar dan anders. "Ik moet tussen de tien en de vijftien uur trainen in de week. Dat is met mijn coschappen niet te combineren", zegt Koen tegen NOS op 3.

"De status van topsporter krijg je niet zomaar", vertelt Marlies Schijven van het AMC. "Maar Koen heeft de bijzondere kwaliteit dat hij op heel hoog niveau e-sports beoefent. Koen is echt een topgamer."


Er komt aardig wat kijken bij e-sporter zijn. Niet alleen moet Koen tien tot vijftien uur per week trainen, ook reist hij de wereld over voor toernooien en streamt hij op Twitch. "Je moet verder kijken dan de gamer achter zijn computer. Achter een professionele gamer zit bijvoorbeeld heel veel fysieke activiteit." Koen heeft ook een tijdje een fitnesscoach en een diëtist gehad, met wie hij vooral online contact had. "Professionele e-sporters zijn goed gebouwd. Want een goede fysieke bouw zorgt voor een goede focus in de game en ook een uithoudingsvermogen bij een lange wedstrijd", aldus Koen op Radio 1 en 3FM.

Hét hoogtepunt uit de game-carrière van Koen: derde op het WK TrackMania in 2013. In de video is de laatste ronde van de finale te zien:


Die erkenning is volgens Koen heel belangrijk voor e-sports in het algemeen. "Ik denk dat als een universiteit, echt een goede universiteit, een gamer serieus neemt, dan laat dat toch wel wat zien", zegt hij. Het geeft volgens hem een signaal af aan andere universiteiten. En aan het NOC*NSF, het Nederlands Olympisch sportcomité. Uiteindelijk wil Koen dat e-sports een Olympische sport wordt. "Ik hoop ook echt dat men begrijpt dat gaming niet meer zomaar een spelletje is. Het is groter en het wordt steeds professioneler."