Fun Fact Friday: Zeven op de tien jongeren voelen veel druk om te presteren

Bij serie 3vraagt

Misschien ken je het wel: met het zand nog tussen je tenen kom je heerlijk uitgerust terug van vakantie, maar eenmaal thuis slaat de werk- of studiestress meteen keihard toe. Relax, je bent niet de enige.

Bijna driekwart (72%) van de jongeren ervaart over het algemeen een hoge prestatiedruk, weten we uit onderzoek van 3Vraagt. Wat meer jonge vrouwen (76%) dan jonge mannen (66%) hebben daar last van. Veel jongeren geven aan dat de maatschappij ze die druk oplegt, of dat ze dat zelf doen.

giphy

We moeten te veel

Er zijn allerlei verwachtingen waaraan we denken te moeten voldoen: behalve succes op het gebied van werk en studie willen we ook nog een bruisend sociaal leven, toffe hobby’s en een leuke relatie. En als dingen niet lukken, geven we onszelf al gauw de schuld. Maar is dat terecht?

Volgens filosoof Ignaas Devisch zijn we doorgeslagen in het idee dat de dingen die we doen altijd maar meer, beter en sneller moeten. En raken we daar behoorlijk gestrest van. “Er zijn geen rustpunten meer, waarvan je kan zeggen: nu is het genoeg geweest.”

Burn-out of overspannen?

Als de druk echt te hoog wordt, loop je het risico een burn-out te krijgen. Maar hoe weet je of je in de gevarenzone zit? En wat is het verschil tussen een burn-out en overspannenheid? Je leest er meer over in dit artikel van NPO Focus.

In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren (16-34 jaar) geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel. Bij NPO Focus vind je achtergronden over allerlei onderwerpen, van gezondheid tot tech en cultuur.