Fun Fact Friday: Veel jongeren voelen zich schuldig na het eten van ongezonde dingen

Bij serie 3vraagt

Boos zijn op jezelf nadat je weer een Maccie hebt geklapt of eigenlijk al willen janken wanneer je op de bestel-knop van de Domino’s-site klikt. Herkenbaar? Je bent niet de enige! Uit een onderzoek van 3vraagt blijkt dat 36 procent van de jongeren zich schuldig voelt na het eten van ongezonde dingen.

Top 4

3vraagt is een jongerenpanel dat allerlei onderzoeken en enquêtes houdt onder duizenden jongeren.Uit alle antwoorden die de jongeren in dit onderzoek gaven kwam een hele duidelijke top 4 van producten met een hoog schuldgevoel-gehalte:

-Chocolade

-Chips 

-Patat 

-Pizza 

De zwarte lijst 

Dat we ons zo nu en dan schuldig voelen over eten is wel duidelijk, maar waardoor komt dit? Dat zal ik je even haarfijn uitleggen. We zijn gewend om heel zwart/wit over eten te denken. Iets is gezond of ongezond en daarom goed of fout. Hierdoor zetten we onbewust die BigMac, die reep chocola of die zak chips op een soort zwarte lijst in ons hoofd. Als je een van deze dingen dan tóch eet, kan je je pittig schuldig gaan voelen, omdat je weet dat je het niet zou moeten doen, maar je het toch gewoon naar binnen werkt. 

DE oplossing

Wat natuurlijk ideaal zou zijn, is lekker kunnen eten zonder je daar schuldig over te hoeven voelen. Volgens allerlei blogs en sites kan dit. Na enige research ben ik ook tot een top 4 gekomen van snacks die je kan eten zonder jezelf daarna te haten. 

- Popcorn 

- Zoete aardappel friet

- Appeltaart

- Fruit met chocoladedip 

Meer fun facts:

- Eten staat op nummer 1 van dingen waar mensen zich schuldig over voelen

- Vrouwen voelen zich eerder schuldig wanneer ze ongezond eten dan mannen (46 tegenover 25 procent)

- China, India en Amerika staan in de top 3 van landen met de meeste eetstoornissen 

Programma's 

Het zijn bij ons van NPO3 de weken van de eetstoornis. Daarom zie je extra veel materiaal over eten, fatshaming, eetstoornissen en meer. Zo is Patty Brard te zien in Vet Gelukkig?! en volgt Marlijn Weerdenburg in Het Voedselgevecht mensen met een eetstoornis.


Meer Fun Facts lezen? Hier vind je ze allemaal!