Fun Fact Friday: Twee derde van de jonge festivalgangers draagt wel eens oordoppen

Bij serie 3vraagt

Heb jij soms ook last van zo’n irritante piep in je oren na een muziekfestival? Om dat te voorkomen draagt 65% van de jonge festivalgangers wel eens gehoorbescherming als ze naar festivals gaan. Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt.

Bevrijdingsfestivals, Paaspop, Best Kept Secret: het festivalseizoen is weer begonnen. Dat betekent natuurlijk vooral lekker met een biertje in de zon zitten en je favoriete bandjes zien spelen. Maar er zitten ook risico’s aan het bezoeken van een festival. Want die deuntjes die keihard uit de speakers knallen, kunnen zorgen voor permanente gehoorschade.

Festivals hebben met elkaar afgesproken dat ze zich aan de geluidslimiet van 103 dB houden. Maar ook bij dat geluidsniveau kan je gehoor al in korte tijd beschadigd raken. Dicht bij de speakers kun je sowieso beter niet gaan staan, want daar wordt soms zelfs de 110 dB aangetikt.


1000 festivals per jaar

Of we nou wel of geen oordoppen in hebben, wij Nederlanders zijn niet vies van een feestje. Met rond de 1000 muziekfestivals per jaar zijn we een echt festivalland. Hoe is onze festivalcultuur eigenlijk ontstaan? En wat waren de eerste grote festivals in Nederland? In dit artikel van NPO Focus lees je daar meer over.


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.