Fun Fact Friday: 1 op de 4 jongeren zegt verslaafd te zijn aan hun smartphone

Bij serie 3vraagt

Voelt je smartphone aan als een armextensie? Een extra ledemaat? Dat is niet zo gek. Veel jongeren voelen zich versmolten met hun telefoon en kunnen niet zonder.

In Fun Fact Friday ontfutselen we grappige, verbazingwekkende of opvallende feitjes uit de antwoorden die duizenden jongeren geven in het jongerenpanel van 3vraagt (doe ook mee!). Zo blijkt dat zes op de tien jongeren (60 procent) elke dag minimaal 3 uur besteed aan hun smartphone. 15 procent gebruikt de telefoon zelfs meer dan 6(!!) uur per dag. Éen op de vier jongeren bestempelt zichzelf als verslaafd. 

Pokkie pakken

Pak je wel eens je pokkie terwijl je weet dat er niks nieuws te zien is? Je bent niet de enige. 60 procent van de jongeren voelt regelmatig de aandrang om op hun telefoon te kijken, ook als ze weten dat er niks nieuws is. En is je zakmobieltje het eerste wat je ziet als je wakker wordt? Niet gek. Zeven op de tien jongeren (69 procent) grijpen als eerst naar hun telefoon in de ochtend. 

Positief of negatief?

Fun Fact: de smartphone bestaat al 10 jaar. De meningen zijn verdeeld of de smartphone een positieve ontwikkeling heeft op de samenleving. Een deel van de ondervraagden vindt dat de samenleving er individualistischer door wordt. Ze wijzen op de terugloop van sociale interactie in het 'echte leven' en wijzen op smartphonegebruik in het verkeer. Anderen zeggen juist dat de smartphone mensen dichter bij elkaar brengt door de communicatie via WhatsApp of social media.

EenVandaag zette alle facts op een rijtje voor je in deze video. Het hele onderzoek kun je trouwens hier lezen!