Fun Fact Friday: Een op vijf jonge vrouwelijke festivalgangers past gedrag aan tegen #MeToo

Bij serie 3vraagt

Bewust rekening houden met wat voor kleding je draagt of hoe je danst. Het klinkt misschien gek, maar één op de vijf (22%) jonge vrouwelijke festivalgangers zegt bewust haar eigen gedrag aan te passen om te voorkomen dat ze te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt en Festileaks. In het onderzoek geeft 48% van de jonge vrouwen die festivals bezoeken aan wel eens te maken te hebben gehad met seksueel ongewenst gedrag. Het gaat vooral om ongewenste aanrakingen op borsten en/of billen (35%), ongewenste seksuele opmerkingen (33%) of voorstellen (18%).

Ook buiten festivals

Maar als je dacht dat dit vooral op festivals voorkomt, vergis je je. Uit een groot onderzoek uit 2014 blijkt dat bijna de helft van alle Nederlandse vrouwen ervaring heeft met fysiek of seksueel geweld. Driekwart heeft seksuele intimidatie meegemaakt en een op de tien is zelfs verkracht. 

#metoo

In 2017 vroeg actrice Alyssa Milano op Twitter alle vrouwen die ooit seksueel geweld hadden meegemaakt hun ervaringen te delen onder #MeToo. De hashtag ging viral en hielp het onderwerp bespreekbaar te maken. 
Helpt #MeToo echt bij het aanpakken van seksueel misbruik? En wat voor kritiek is er op de beweging? Daar lees je meer over op NPO Focus.

In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.