Fun Fact Friday: Driekwart van de jonge mensen vindt hun leven zinvol

Bij serie 3vraagt

Piekeren, somberheid, stress: grote kans dat jij daar net als de meeste mensen weleens last van hebt. Toch vindt 72% van de jongeren wel dat hun leven zinvol is, blijkt uit onderzoek van 3vraagt.

“Ik voel me goed. Tegenslagen zijn er soms, maar ik kan ze goed oppakken en verwerken”, zegt een deelnemer aan het onderzoek bijvoorbeeld. Maar het gaat lang niet altijd goed met onze mentale gezondheid: meer dan de helft van de jongeren denkt vaak negatief over zichzelf. En als het even niet zo lekker gaat, vraagt 57% niet makkelijk om hulp.

#openup-week

Veel jongeren schamen zich voor hun psychische problemen en vinden het moeilijk om erover te praten. Daarom is het op 3FM deze week #openup-week, waarin mensen vertellen over hun depressies en andere mentale problemen. Influencer Nynke (19) bijvoorbeeld, die voor haar volgers een perfect leven leidde, maar werd opgenomen wegens haar depressie.

Hoe krijg je een depressie?

De een is gevoeliger voor depressies dan de ander. Voor een deel kun je daar je genen de schuld van geven, maar ook je lichamelijke gezondheid en wat je als kind hebt meegemaakt spelen mee. Vaak krijgen mensen voor het eerst een depressie als ze iets meemaken wat moeilijk is om mee te dealen, zoals het verlies van een dierbare.

Maar hoe weet je of je echt depressief bent, of gewoon een beetje down? En wat is er tegen depressies te doen? In dit artikel van NPO Focus lees je daar meer over.


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren geven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.