Fun Fact Friday: Drie op de tien jongeren zijn minder vlees gaan eten

Bij serie 3vraagt

Lekker frikandelletje of broodje shoarma? Voor veel jongeren hoeft dat niet meer elke dag. Drie op de tien (32 procent) grepen het afgelopen jaar wat vaker naar de tofublokken, blijkt uit onderzoek van 3vraagt.

Jongeren eten dus steeds vaker vegetarisch. Dat doen ze niet alleen vanwege de zielige beestjes, maar ook omdat het beter is voor het milieu. Voor het produceren van een kilo rundvlees is namelijk 15.000 liter water nodig, terwijl een kilo aardappelen bijvoorbeeld nog geen 300 liter water kost. En al die koeien en varkens knallen met hun scheten ook nog eens extreme hoeveelheden broeikasgassen de atmosfeer in.

Is vegetarisch gezonder?

Veel jongeren noemen ook hun gezondheid als reden om vaker vegetarisch te eten. Minder vlees en zuivel eten kan bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Nou is vegetarisch eten natuurlijk niet per definitie gezonder – ongezonde dingen als drop en chips zijn ook plantaardig. Maar dat we veel groente en fruit nodig hebben, daar zijn alle deskundigen het wel over eens.Vega-spek

Wie wil minderen met vlees, hoeft al lang niet meer elke dag tofu of kikkererwten te eten. Van rookworst tot spekjes en paté, je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat tegenwoordig een vega-versie van. Wat zit daar eigenlijk in? En waarom zijn die dingen zo schreeuwend duur? De Keuringsdienst van Waarde zocht het uit...

Zijn vleesvervangers eigenlijk ook niet slecht voor het milieu? En zitten er risico’s aan vegetarisch eten? In dit artikel van NPO Focus lees je daar meer over.


In Fun Fact Friday brengen we een grappig, verbazingwekkend of opvallend feitje aan het licht. Dit feitje komt uit de duizenden antwoorden die de jongeren gaven in de onderzoeken van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel.